5 tips som kickar igång ditt kreativa tänkande

Publicerad: 9 nov 2016

Vill du bli den där uppskattade kommunikatören som alltid kommer med snillrika idéer? De flesta av oss kommunikatörer har nog drömt om att vara en cool creative director som glänser med sin kreativitet. Inom organisationer är kreativitet nödvändigt för att driva innovation och utveckling, och det är viktigt att vi arbetar med att utveckla dessa kunskaper. 

På Sveriges Kommunikatörers kurs Ta kommandot över kreativiteten får du djupgående kunskap om hur du och din organisation utvecklar er idégenerering. Men redan här får du några tips som gör dig kreativare.

Alla kan vara kreativa

Tror du att kreativitet är en egenskap som vissa bara har? Det stämmer inte – alla kan vara kreativa. 

1. Ifrågasätt

För att utveckla din skaparförmåga måste du lära dig att bryta inarbetade tankemönster. Ett sätt att göra det på är att ifrågasätta dina egna antaganden – fokusera inte på problemen utan se möjligheterna och hitta sätt att komma runt dina hinder. Ett annat sätt är att formulera om problemet som vi står inför och ställa nya frågor. 

2. Skifta perspektiv

Ett klassiskt sätt för att komma på unika idéer är att skifta fokus. Tänk att du vore en annan person, hur skulle du då bemöta problemet? Du kan även ta hjälp av personer i din omgivning – hur ser en person från en annan generation, bransch eller kultur på saken? Kan deras tankar ge dig inspiration?

3. Ta dig tid

När vi är stressade kommer vi sällan på storslagna idéer. Se därför till att koppla av och stäng ute störande moment. Bli inte stressad om du inte kommer på en bra idé direkt, utan var istället medveten om att det ofta tar tid. 

4. Kombinera och hitta kopplingar

Har du kommit på någon annan bra idé nyligen? Kanske kan du använda den idén för att lösa det här problemet? Att kombinera olika idéer, lösningar och problem är ett bra sätt för att kicka igång skaparförmågan. Hitta nya kopplingar genom att använda tankekartor (mindmaps). Står det helt still i huvudet kan du ta hjälp av en ordbok, välj ett slumpmässigt ord och försök att koppla ihop ordet med din lösning. 

5. Utnyttja din mest kreativa tid

När är du som mest kreativ? Många människor är som mest kreativa när de är ute och promenerar, duschar eller städar. Se till att utnyttja den miljö och de aktiviteter som gör att du kan tänka utanför boxen. Vissa forskare menar att vi är som mest kreativa under olika tider på dygnet. En allmänt förekommande teori är att morgonmänniskor är kreativare på kvällen, och tvärtom när det gäller kvällsmänniskor. Det beror på att du är mindre fokuserad vilket gör att du har lättare att hitta samband mellan orelaterade idéer, vilket kan beskrivas som att tänka utanför boxen. 

Personlig utveckling
loader
Laddar