"Att tänka negativt är det nya svarta” säger Ida Hallgren, som älskar vis kommunikation.

Publicerad: 7 mar 2017

Text: Astrid Boisen

Du säger att du älskar vis kommunikation och att du vill jobba som filosofisk praktiker. Vad innebär det?

–Ordet filosofi kommer från grekiskan. Filo betyder älska och sofi vishet. Att älska vishet är att vara nyfiken på nya insikter och ny kunskap. Att vara en filosofisk praktiker, eller filosofisk rådgivare, handlar om att ställa frågor.

Men kan inte frågorna uppfattas som motargument?

–Jo, om du avstår från att försöka förstå den du samtalar med och bara vill hävda dina egna tankar, men det är knappast vist. I den svenska skolplanen finns detta, att kunna föra eftertänksamma sokratiska samtal, numera med och det är väldigt glädjande tycker jag.

Hur kom du in på det här spåret?

–Jag började läsa filosofi 1999 och är nu även psykolog och har i flera år jobbat med människor som på ett eller annat sätt behöver tala om och förstå sin situation. Bland annat har jag jobbat på ett behandlingshem för ätstörningar i Arizona. Och jag kan se att det som läker inte alltid är att tänka positivt, fånga dagen, bara se möjligheter etcetera. På senare år har många sett att det kan skada att inte våga möta sin oro. Det negativa svarta kan vara bra! Och läka.

Du leder en kvällskurs i negativt tänkande på Sensus i Göteborg. Hur fick du idén?

–Deras verksamhetsutvecklare började prata om att man borde ha en kurs i negativt tänkande och sedan spann det loss. Så idén var inte min, men den var väldigt bra. Kursen blev snabbt fulltecknad. Det finns ett sug efter kunskap – utöver den snabba kvickfixen!

Vad kommer du att ge oss måndagen den 24 april?

–Jag kommer inte att dela ut "10 kloka råd för att nå framgång och lycka" eller något liknande. Istället vill jag leda ett samtal där jag bjuder in till reflektioner.

Så vi får inga verktyg?

–Om du vill kan du kalla det jag talar om för "tankeverktyg". Hur vi pratar med oss själva är ju viktigt för vår mognad.

Vad kan vi som jobbar med kommunikation lära av dig?

–Kanske kan ni hitta nya ingångar till hur man kommunicerar med andra, för att verkligen nå fram och nå ömsesidig förståelse. För kommunikation är ju så mycket mer än att ge andra sina tankar. Det är ju också att vända blicken inåt och fundera över vad jag själv har förstått.


Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 400 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning. 

Strategisk kommunikation
loader
Laddar