Sanningen - kommunikatörens och journalistens gemensamma ansvar

Publicerad: 27 apr 2017

Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, Hugo Ewald, redaktör på Viralgranskaren, och Svante Werger, kommunikationsdirektör på MSB, stod framför full publik när kvällens panelsamtal drog igång på Skofabriken i Stockholm den 26e april.

Falska nyheter under terrorattentatet i Stockholm

Ämnet fake news tog minnet tillbaka till fredagen den 7e april, när Stockholm utsattes för ett terrorattentat då en lastbil körde längs Drottninggatan och slutligen krockade i Åhlénshuset. Rykten om pågående skottlossningar på flera ställen i Stockholm spred sig snabbt, men det visade sig senare att någon skottlossning aldrig ägt rum. En bild på en kvinna i slöja klipptes in i ett sammanhang som visade brottsplatsen och användes senare för att sprida rykten om vem som varit inblandad i attentatet. På samma sätt använde turkisk media bilder från följande söndags kärleksmanifestation på Sergels torg för att visa hur många som utlandsröstat i det turkiska valet. Information hamnar utanför sin kontext, förvrängs och sprids med hastighet som aldrig förr, menade de tre paneldeltagarna genom dessa exempel.

–Dagens medielandskap är en guldgruva för dem som vill sprida falska nyheter, sa Hugo Ewald.

En maktförskjutning utan grindvakt

Svante Werger lyfte frågan om vilka som är dagens medieproducenter. Idag kan alla producera nyheter och sätta spinn på påståenden, oavsett om de är sanna eller falska. Peter Wolodarski påpekade även den maktförskjutning som blir konsekvens av dagens spridningsmöjligheter och menade också att framför allt journalisters grindvaktsfunktion håller på att upplösas.

–För 10 år sedan gick det inte att sprida falsk information lika lätt. Grindvaktsfunktionen förhindrade att lögner spreds gång på gång, sa Peter Wolodarski. Han liknade detta med den amerikanske presidentens utlåtanden på Twitter som vid upprepade tillfällen fått spridning trots dess osanning.

–Folk utnyttjar frestelsen att vinna billiga poäng genom att strunta i sanningen.

Risken med att uppmärksamma fake news

Från publiken kom frågan om varför många ser så lätt på fake news, och panelen menade att det numera är så vanligt att vi inte längre reagerar. Svante Werger lyfte också fram risken med att uppmärksamma fake news mer än nödvändigt.

–Även om man nämner något för att säga att det inte är sant, så finns en risk att man ger det falska mer uppmärksamhet än vad det egentligen är värt, sa han.

Sanning och transparens vinner

Mot slutet av samtalet poängterade Hugo Ewald vikten av att hålla sig till sanningen och att söka sig till betrodda primärkällor, och samtliga paneldeltagare bekräftade att transparens i sin rapportering kunde bidra till högre förtroende. Både Werger och Wolodarski menade även på att i just kritiska situationer vänder sig människor till källor med högt förtroende, så som public service, morgontidningar och myndigheter. Samtliga paneldeltagare var också överens om att vi i framtiden kommer att se färre tidningar och journalister, men att de aktörer som då är verksamma kommer att arbeta ännu seriösare med dessa frågor.

Kommunikatörens roll i framtiden

Efter panelsamtalets slut fortsatte minglet i lokalen och frågan om hur kommunikatörens roll i det här påverkas, dök upp bland många. Kanske axlar kommunikatörerna ett ännu större ansvar att vara aktuella, relevanta och sanningsenliga i sin roll.


Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 400 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.

Mediarelationer
loader
Laddar