Byta uppgifter, byta jobb – eller satsa på att bli chef?

Publicerad: 1 jun 2015

Bengt Olsson är kommunikationschef på Trafikverket och aktuell som mentor hos Sveriges Kommunikatörer. Han har över 25 års erfarenhet inom kommunikationsbranschen och har haft chefspositioner sedan 1996. Idag är han kommunikationschef på Trafikverket.

– Jag tycker det är spännande att få vara med och påverka helheten i en verksamhet. Jag har alltid tyckt om att stå i händelsernas centrum och att vara där det händer.

Får energi av mentorskapet

Sedan 2010 är Bengt Olsson mentor hos Sveriges Kommunikatörer.

– Mentorskapet ger mig en nyttig inblick i hur andra upplever den värld vi lever i. Genom att vara mentor har jag möjlighet att hänga med i förändringar på bland annat arbetsmarknaden. Som mentor får man en riktigt bra påfyllnad av energi.

Han förklarar att det finns ett antal utmaningar som är återkommande bland de som söker sig till en mentor. Vanligtvis handlar det om att man står inför någon typ av skiljelinje, vare sig det är privat eller i yrkeslivet.

– Många önskar tips om hur de ska göra i en viss fråga. Jag brukar dock alltid börja med att fråga vad personen själv vill göra. Vi lever i ett högt tempo och mycket sker idag här och nu, men vissa saker måste få ta tid om man ska kunna hitta en lösning som blir bäst i längden.

De som söker sig till mentorprogrammet står ofta inför funderingar kring om de ska satsa på att bli chef, byta uppgifter eller kanske till och med byta jobb. Ofta kanske det handlar om att man upplever att man stått still ett tag och nu letar efter nästa steg.

– Det handlar om att spela på sin bästa fot, som fotbollstränaren Pia Sundhage har sagt. Om du vet vilken din bästa sida är och får göra det du är bra på, då kan du leverera riktigt bra saker. I dagens konkurrenssamhälle har vi inte råd att ha människor på en arbetsplats som bara gör sådant som de måste göra.

Lätt att räkna hem

Om någon går in i ett mentorprogram med funderingar kring om den ska byta jobb eller inte, kan det ibland resultera i att personen bestämmer sig för att söka sig vidare till en annan arbetsgivare. Bengt Olsson menar dock att vinsten med att låta medarbetarna satsa på personlig utveckling är lätt att räkna hem, även för arbetsgivaren. Det gäller även om medarbetaren skulle bestämma sig för att byta jobb.

– Alla organisationer har en nytta av att få en energiboost som ett mentorprogram erbjuder. Oavsett om det resulterar i att en medarbetare flyttar upp, flyttar till en annan avdelning eller till och med byter jobb, så är det en vinst för organisationen. Skulle det senare hända kan ju platsen fyllas av någon som faktiskt vill vara där. Jag är övertygad om att organisationer som vågar satsa på utveckling för sina anställda är de som vinner i längden.

 

Ledarskap och ledarstöd
loader
Laddar