Berättelsen bakom framgångarna, del 4: Årets unga talang 2018

Publicerad: 15 mar 2018

Stora Kommunikatörspriset delas ut i fem kategorier och går till personer eller organisationer som gjort stora insatser inom kommunikation det senaste året. Årets finalister i kategorin "Årets unga talang" är Hugo Ewald (Faktakollsredaktör, DN), Naod Abera (kommunikationsansvarig, The Global Village/Järvaveckan) och Sauda Luzze (initiativtagare till Afroboost som tagit sig hela vägen till FN).


Hugo Ewald

 Hugo Ewald

Motivering:

"I en tid där oberoende journalistik och fakta allt mer får ge vika för tyckande och rykten har Hugo Ewald tagit sig an den viktiga uppgiften att motverka den negativa utvecklingen i traditionella och sociala medier. Hugo Ewald har bland annat genom Viralgranskaren utbildat svenska folket, kommunikatörer och medierna själva i källkritik på ett engagerande sätt i sociala medier, tv och på webben."

Hur känns det att vara nominerad till Årets unga talang?

– Det känns förstås jätteroligt, och framför allt oväntat!

Vad kännetecknar bra kommunikation enligt dig?

– Bra kommunikation handlar i min mening i grunden om att göra sig förstådd, att tala enkelt och använda sig av många konkreta exempel snarare än att tala översiktligt. Hellre att man ser lite dum ut och står och visar hur man använder Google direkt på skärmen, eller att man steg för steg går igenom hur man kommit fram till något, steg för steg från webbsida till webbsida, och att det tar lite tid än att man talar vagt om att ”du kan söka efter det på Google".

Vad är du särskilt stolt över i ditt arbete?

– Jag är särskilt stolt över de gånger jag och kollegor, till exempel på Viralgranskaren, kombinerat stora avslöjanden med konkreta beskrivningar om hur vi faktiskt kommit fram till avslöjandet i fråga.

Vad har du för framtidsplan?

– Min framtidsplan är att förhoppningsvis fortsätta arbeta på DN och att göra fler avslöjanden, och att varva detta med föreläsningar om källkritik över hela landet.


Naod Abera

 Naod Abera

Foto: Kristofer Person

Motivering:

"Naod gjorde det många pratar om att göraTillsammans med teamet bakom Global Village, lyckades han få landets politiker inklusive statsminister Stefan Löfven att möta och tala till människorna i Stockholmsförorterna runt Järva. Naod Abera är en inspirerande kommunikatör som genom sitt engagemang och arbete bidragit till ett större intresse för demokrati och politik i Järvaområdet."

Hur känns det att vara nominerad till Årets unga talang?

– Det är otroligt hedrande och kul att vara nominerad, måste erkänna att jag även är ödmjukt överraskad. Och det är glädjande att det ideella arbetet som vi i The Global Village bedriver med bland annat Järvaveckan uppmärksammas.

Vad kännetecknar bra kommunikation enligt dig?

– Varje minut gör vi val som påverkar hur vi ser på världen. Bra kommunikation handlar oftast om ett samspel mellan text och bild. Vems verklighet ska vi utgå ifrån? Vilka erfarenheter och perspektiv får ta plats? För mig är bra kommunikation att man har som utgångspunkt att alltid ha som mål att visa fler olika sätt att vara som människa. Det handlar i slutändan om att kommunicera så att fler känner sig inkluderande och representerade. Och för att börja jobba med inkludering måste man först göra klart för sig vad ordet betyder.

Vad är du särskilt stolt över i ditt arbete?

– Att vi i teamet, eldsjälar från området med engagemang och hårt arbete bidragit till ett större intresse för demokrati och politik i Järvaområdet. Det som är värt att poängtera är att alla engagerade i föreningen har ett heltidsjobb. Vi har med den knappa tiden vi haft till vår förfogande lyckats skapa förutsättningar för en mötesplats och aktiv dialog mellan de lokala invånarna, myndigheterna och det övriga samhället för att på så sätt bidra till en positiv samhällsutveckling.

Vad har du för framtidsplan?

– Jag hoppas få lära och utvecklas som person, i syfte att förbättra min omgivning. Jag har en stark passion för människor, dess beteenden och hur jag kan bidra till skapandet av engagerande kommunikation som skapar mervärde. Ett arbete som löser den faktiska utmaningen och bygger starka relationer samt förändring!

– Och jag är övertygad om att all förändring börjar lokalt och att det ideella engagemanget som finns i våra områden ska kunna kanaliseras till en hållbar och skalbar plattform för samtal mellan medborgare, folkvalda och företagare. I min framtidsplan tillsammans med vårt team på The Global Village är jag med och möjliggör för detta.


Sauda Luzze

Sauda Luzze

Sauda Luzze är numera projektassistent i klimatförändring och katastrofriskhantering på UNDP Zimbabwe. 

Motivering:

"Med en vilja att förändra synen på unga svarta kvinnor och ett stort mod har Sauda tagit sig hela vägen till FN. Sauda har använt kommunikation för att nå ut och skapa plattformar där människor kan mötas och skapa verklig förändring."

Hur känns det att vara nominerad till Årets unga talang?

– Det känns otroligt kul men också stöttande att bli nominerad till årets unga talang. Att vara en ung driven kvinna som ger sig ut i världen, för att uppnå sina drömmar kan kännas som en ensam resa ibland. Att bli nominerad till Årets unga talang är viktigt för mig då det bevisar att man inte är "för ung" eller "för driven" men istället uppmärksammar det bra jobb man gör. Det ger mig kraft och styrka och fortsätta samt att skapa fotspår för dem som vill följa samma väg.

Vad kännetecknar bra kommunikation enligt dig?

– Kommunikation är ett väldigt brett ämne men handlar i stort sätt om att utbyta information genom olika sätt.
Att lyssna med avsikt att förstå är något som enligt mig kännetecknar bra kommunikation. Det är därför viktigt att känna sin publik och veta ens mål. För mig är det en gåva att kunna kommunicera med människor som inte delar samma intressen eller åsikter som en själv, men fortfarande kunna ha en bra och meningsfull konversation. Jag försöker därför varje gång jag kommunicerar, gå in med avsikten att det finns något nytt att lära sig.

Vad är du särskilt stolt över i ditt arbete?

– Jag siktar alltid högt upp, långt ifrån lagom och det är jag stolt över. Genom mitt arbete har jag fått möjligheten att arbeta för en bättre värld samtidigt som det har gett mig stora möjligheter till professionell utveckling. Men det jag är mest stolt över med mitt arbete är hur det har öppnat upp möjligheter för andra att våga gå efter sina drömmar.

Vad har du för framtidsplan?

– Bli en av de mäktigaste framtida kvinnliga ledare.


Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 800 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.

 

loader
Laddar