Bli proffs på videoproduktion inhouse – här är expertens tips

Åtta av tio kommunikatörer tror att de kommer producera mer video på sin arbetsplats och att de kommer göra det på egen hand. Det visar undersökningen som Sveriges Kommunikatörer gjort tillsammans med redigeringsappen Clipsk.

Lästid: 1 minut • Publicerad:
Två händer håller i en mobiltelfon som filmar en byggnad

Att använda video i sin kommunikation är en stark trend som inte visar tecken på att avta. Samtidigt är det allt färre som har råd eller tid att lära sig avancerade verktyg eller anlita experthjälp via byråer för att ta fram professionella videor. Istället produceras organisationers videor till stor del av kommunikatörerna själva – 63 procent av respondenterna svarade att det oftast är en anställd kommunikatör som står för videoproduktionen på deras arbetsplats. Det är mer än dubbelt så många som anger att de köper in tjänsten via en byrå eller konsult eller enmansföretag.

 

Producera video blir enklare och vanligare

Idag producerar många organisationer video med endast mobiltelefon och enklare utrustning. Behovet av att anpassa sin kommunikation till digitala plattformar är allt större, videodrivna kanaler som YouTube och TikTok fortsätter att frodas samtidigt som människor blir mer vana vid att ta till sig kommunikation i videoformat. Att video blivit ett mer accepterat och använt format är tydligt och framgår också i undersökningen som visar på en stor bredd på videotyper som används mer eller mindre ofta. 37 procent anger att de väldigt ofta använder videor för reklam och varumärkesbyggande. Video används också frekvent för att kommunicera information, fakta och nyheter från VD och andra chefer.

 

Fler vill lära sig mer

Fler och fler väljer att kompetensutveckla sig inom just videoproduktion. Undersökningen visade att 61 procent av respondenterna tidigare gått en kurs eller utbildning i ämnet och vill fortsätta kompetensutveckla sig inom video. De förväntar sig att mer video kommer att produceras. Sammantaget ger det en ökning i kvantitet och kvalitet när det kommer till organisationers användande av video som format.

 

Expertens bästa tips för att lyckas med videoproduktion

Vi bad Helena Brunkman, kursledare för kursen Filma med mobilen och en av grundarna av Clipsk, att dela med sig av sina bästa tips inom de områden som flest vill kompetensutvecklas inom.

 

Hur blir jag bättre på att redigera video?

Titta på filmer du gillar på till exempel Linkedin och härma dem, sedan kan du börja hitta på egna filmidéer. Börja med korta, enkla filmer men där du lägger ner tid och engagemang på att göra varje moment jättesnyggt, till exempel namnskyltar, övergångar mellan bilder osv. Gör du alltför stora och avancerade filmer direkt så går det åt pipsvängen.

 

Hur kan jag skriva mer effektiva manus? 

Börja med att fråga dig vad din publik undrar och tycker om ämnet istället för att fundera på ert budskap. Besvara publikens frågor och förstärk dem genom 3-5 faktarutor. Ta tid på hur lång tid det tar att läsa varje faktaruta långsamt, max åtta sekunder gäller. Nu har du ett manus och du kan börja leta efter bra bilder.

 

Vad ska jag tänka på när jag använder tekniska tillbehör som kamera, mikrofon och lampor?

Krångla inte till det utan använd det allra enklaste. Jag har sett många arbetsplatser börja sin video-satsning med att köpa in avancerad och dyr utrustning som sedan ingen klarar av att använda snabbt och effektivt. Redigera på mobilen eller på en Ipad, då drar du nytta av att du redan kan gränssnittet i till exempel Iphone. Använd trådbundna myggor, då får du bäst kontroll över ljudet och det håller en hög kvalitet. Köp in ett ståstativ, t.ex. Mannfrotto. De väger nästan ingenting och med mobilen på ett sådant får du snygga och stabila bilder.

 
Vill du lära dig mer om att göra video? Läs mer om kursen Producera mobilfilm här.