Botar är det nya svarta

Publicerad: 16 jun 2016

Under en after work i Stockholm diskuterade Juan Navas, kommunikationsansvarig på Sveriges Kommunikatörer, och Peder Fjällström, vd på Earth People, hur kommunikatörer kan förhålla sig till nya tekniker som bland annat botar. Peder Fjällström inledde med att prata om att vi just nu genomgår en botrevolution, i synnerhet med tanke på att Facebook nyligen släppt sin egen botplattform. Men vad är egentligen en bot?

– En bot är en chattbaserad tjänst som kan utföra uppgifter åt användaren. Det handlar om att bygga massor av dialogträd som används för att få ner folk i rätt ”thunnel” eller dialog. En bot förenklar sättet att komma till avslut med en transaktion som du vill få genomförd. Som användare är du kanske inte så intresserad av att ladda ner en app för Wettex-trasor, men däremot kanske du kan tänka dig att chatta med en Wettex-bot. Botar har helt enkelt en lägre instegströskel än appar, säger Peder Fjällström.

Ett exempel på bra användning av botar är chattappen Kik, som tillåter botar för till exempel caféer. Det gör bland annat att användare kan beställa och köpa kaffe från Starbucks direkt via Kik (Kiks tankar om botrevolutionen kan du läsa på deras blogg).

– När du utvecklar botar handlar det mer om affärsutveckling mindre om marknadsföring. Det kan därför vara lite knepigt ur ett varumärkesbyggande perspektiv, eftersom tekniken gör att du kan hamna direkt i någons ficka.

Som kommunikatör förväntas du ofta veta mycket om allt, något som blir särskilt tydligt då den digitala utvecklingen går snabbt. Vi bad därför Peder Fjällström om tips på hur man kan hålla sig uppdaterad. Tre av hans tips:

  • Hacker News – lyfter upp det som händer på internet just nu.
  • Latest.is – läser av influencers och lyfter upp trender.
  • Spark from CBC Radio ­– En podcast som hjälper dig att navigera ditt digitala liv.

Wettex-trasor och botar – tumblr-sammanfattning från AW:n

Via länken ovan hittar du en sammanfattning från vad vi pratade om under AW:n med bland annat nyttiga länkar. Lösenord: internet

Digitalt
loader
Laddar