Criscom söker frivilliga kommunikatörer

Publicerad: 17 feb 2016

Det sägs att det är hårda tider för föreningslivet, men till Criscom kommer det in minst en ny ansökan varje vecka.

– Vi märker ett stort och förnyat intresse för kriser och för vår verksamhet, säger styrelseordförande Hanna Lönn.

Criscom, kriskommunikatörerna, är ett frivilligförbund inom Försvarsutbildarna. Förbundet syftar till att ge stöd till myndigheter i form av kvalificerad kommunikationskompetens vid utdragna kriser eller oväntade toppar som kräver utökade resurser. Förbundet har i dagsläget cirka 250 medlemmar utspridda över hela landet.

Under februari månad rekryterar Criscom 20 frivilliga kommunikatörer till länsstyrelserna i Uppsala och Kronoberg. I Uppsala handlar det främst om omvärldsbevakare, medan det i Kronoberg handlar om sedvanligt kommunikationsarbete som att skriva FAQ, publicera på webben och skriva pressmeddelanden.

Första gången en kriskommunikatör fick rycka in "skarpt" var under skogsbranden i Västmanland 2014. Nu har flera myndigheter gjort överenskommelser med medlemmar i Criscom som har utbildats och övats. Under hösten 2015 har fem Criscom-medlemmar gett stöd till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) för att hjälpa till med flyktingarbetet. Stödet har varit uppskattat och de frivilliga har känt att de gjort nytta.

– Criscom vill komma i kontakt med personer som har erfarenhet av kommunikationsarbete och ett stort intresse för samhällets säkerhet. Har man jobbat i stab i någon form är det ingen nackdel, säger Hanna Lönn.

För att söka krävs att du är medlem i en frivilligorganisation (Försvarsutbildarna, Röda Korset eller liknande) och att du har en överenskommelse med din arbetsgivare att kunna rycka in vid behov. Årets rekrytering pågår till den 28 februari.

Läs mer om Criscom

 

Strategisk kommunikation
loader
Laddar