Bygg bra relationer med journalister och håll dig till sanningen

Publicerad: 15 sep 2016

Medierelationer är en av kommunikationsavdelningens viktigaste uppgifter. Det finns mycket litteratur inom ämnet med välutvecklade teorier och genomtänkta organisationsstrukturer. Men för att bli duktig på att hantera media räcker det inte med teori; att vara pressansvarig är ett hantverk och ett bra sätt att lära sig är genom praktiska råd och erfarenheter. 

– Håll dig alltid till sanningen! Du kan inte alltid säga allt, men allt du säger ska vara sant. Låt dig inte provoceras och spekulera inte, säger Ulrika Lilja.

– Bygg bra relationer med de journalister du jobbar mot. Att kunna lita på varandra är oerhört viktigt särskilt i intensiva skeenden som valrörelser, säger Anders Andrén. 

Rätt person på rätt plats

Ulrika Lilja är kommunikationsdirektör på Stora Enso och har arbetat med medierelationer på flera stora organisationer, bland annat på SSAB och Nasdaq OMX. Hon menar att personaluppsättningen på pressavdelningar bör bemannas enligt en klassisk princip: 

– Det är samma sak som gäller för vilken avdelningen som helst: Det gäller att bemanna den med rätt personer. På en pressavdelning behövs till exempel stor förståelse för nyhetsvärdering och medielogik och förståelse för journalisters arbetsvillkor. Det betyder att man måste vara snabb och relevant. Jag tittar efter stabila personer som gillar när det går undan och hettar till.

Lilja har varit med och hanterat många svåra pressfrågor, men det är vissa tillfällen som har varit svårare än andra.

– Jag har arbetat med många kriser som varit komplexa på olika sätt, men på ett personligt plan är det alltid speciellt svårt när medarbetare blir skadade eller till och med omkommer i en olycka. Det går rakt in i hjärtat.

Att kommunicera förändring

Anders Andrén är kommunikationsrådgivare på Friends & Stories och har tidigare arbetat som presschef på Utbildningsdepartementet och kommunkationschef på Folkpartiet Liberalerna; Två organisationer som skiljer sig åt både i syfte, kultur och organisationsstruktur.

– Den stora skillnaden är att på regeringskansliet är du ansvarig för situationen just nu. Trycket från media, kraven på besked och åtgärder, är mycket större.

Under Andréns tid på Folkpartiet Liberalerna var partiets hjärtefråga skolan. Partiledaren Jan Björklund var utbildningsminister och därmed chef för Utbildningsdepartementet, och partiet drev igenom flera utbildningsreformer tillsammans med Alliansen. För Andrén var det en utmaning att hantera frågan "när kommer utvecklingen av skolan att vända".

– Det är svårt att få förståelse för hur lång tid det tar att förändra och samtidigt behålla ett högt medieintresse. Speciellt när nya politiska förslag presenteras löpande innan det finns kvitto på vad tidigare förslag gett för resultat.

After work: I maktens tjänst

På torsdag den 22 september kommer Ulrika Lilja och Anders Andrén, tillsammans med Elisabeth Tarras-Wahlberg som är aktuell med boken Journalister är också människor, att dela med sig av sina erfarenheter på Sveriges Kommunikatörers evenemang After work: I maktens tjänst

Mediarelationer
loader
Laddar