“Varumärkets ideologiska kärna sätts på prov”

Publicerad: 18 dec 2015

Elsa Saboonchi tycker att 2015 var året som det digitala blev en självklarhet. Organisationer måste planera den digitala närvaron noga.

– Vi inom facket och opinionsbildningen måste inse att debatten ofta börjar i det digitala och sen kanske råkar bli en debattartikel i en tidning. Det viktigaste är att vi möter våra medlemmar digitalt.

Elsa ser ett skifte där digitala fenomen blivit lika etablerade som traditionella. Youtube-stjärnor är lika populära som politiker på mässor och bloggare kommer in i finrummen via bokhandeln. Många processer börjar på nätet och det digitala stannar inte längre där.

Och när alla blir digitala publicister och kan kommunicera organisationers varumärken blir de grundläggande värderingarna allt viktigare. Elsa pekar på ett exempel från senaste året då en kampanj väckte starka reaktioner på sociala medier.

– SLs beslut att publicera Sverigedemokraternas kränkande antitiggerikampanj innebar att de bröt mot deras egna etiska riktlinjer, men när Skånetrafiken fick samma fråga gick de till sin värdegrund och beslutet var enkelt– de publicerade inte kampanjen.

Elsa menar att varumärkets ideologiska kärna allt mer sätts på prov i kommentarfält och digitala flöden. I den här kontexten gäller det även att vara snabbfotad. På Jusek fattas i vår beslut om en ny organisation där strukturen gör det lättare att ta snabba beslut.

– Det är en utmaning. Vi kan inte vänta till nästa fullmäktige för att göra en förändring. Vi måste tänka på hur vi kan öppna upp för det mer snabbtänkta. Förslaget som ligger innebär att yrkesgrupper kan vara med att påverka snabbare.

loader
Laddar