Facebook, Amazon och Google – det är svårt att tänka sig en vardag utan världens idag största internetföretag. De stora internetjättarna har integrerats att bli en del av de flesta människors vardag. Fördelarna med denna transformation är många – vi erbjuds funktioner och stöd som gör liv och arbete både enklare och smartare. Baksidan är att dessa företag har makten att skaka våra samhällen i grunden, från vår demokrati och mänskliga rättigheter till den globala ekonomin.
Generellt sett är företags agenda inte att tjäna demokratiska mål, vilket innebär att våra statliga och globala officiella institutioner måste skapa regelverk för hur dessa ska styras. Här får du all information du behöver om regelverken: både om vad de innebär för dig och för de stora techplattformarna.
Digital Services Act – för ett säkrare digital värld
DSA ska ge människor mer kontroll över vad de ser online. Du som användare kommer att få information om varför specifikt innehåll rekommenderas för dig och få möjligheten att välja om du vill profileras eller inte.
- Det kommer inte att vara tillåtet att skapa riktade annonser för minderåriga.
- Det kommer inte att vara tillåtet att använda känslig data, såsom sexuell läggning, religion eller etnicitet.
- Reglerna kommer att skydda användare genom att öka möjligheterna att ta bort olagligt innehåll så snabbt som möjligt.
- Samma sak gäller skadligt innehåll, där användarna ska skyddas från politisk eller hälsorelaterad desinformation, samt introducera bättre regler för att skydda yttrandefriheten.
- Produkter som säljs online ska följa EU:s högsta standard, där användare ska informeras om vilka de verkliga säljarna av produkterna är.
Digital Markets Act – för en rättvis digital marknad
DMA ska säkerställa lika villkor för alla digitala företag, oavsett storlek. De stora plattformarna kommer att behöva följa ett nytt regelverk för vad de får och inte får göra, med syftet att stoppa dem från att införa orättvisa villkor för företag och konsumenter.
EU benämner dessa stora plattformar som “gatekeepers”, eller grindvakter på svenska. Företag som agerar grindvakter tillåter eller begränsar tillgång till vissa webbsidor och kan därmed styra webbtrafiken som de vill.
- Grindvakter ska inte kunna ranka egna produkter eller tjänster högre än liknande erbjudanden.
- Grindvaktens plattform ska erbjuda lika villkor för alla företag att synas på plattformen. De får inte hindra konsumenterna från att ta kontakt med företag utanför deras plattformar.
- Användare ska ha möjlighet att avinstallera alla förinställda appar eller programvaror från grindvaktens plattform.
- Olika meddelandeplattformar ska fungera tillsammans, det vill säga ha en förbättrad interoperabilitet. Detta innebär att du kommer att kunna ta emot eller skicka filer, videoklipp eller meddelanden till användare mellan olika appar.
- DMA kommer att ta fram kriterier för vilka plattformar som ska definieras som grindvakter, och ge EU-kommissionen rätt att utföra utredningar, uppdatera villkor och sanktionera regelbrott.
Vad är nästa steg?
EU:s nya regler för digitala tjänster, Digital Markets Act (DMA) och Digital Services Act (DSA), verkar för att skapa ett enat regelverk som gäller i alla EU-länder. En preliminär överenskommelse av båda akterna nåddes den 24 mars respektive den 23 april år. Båda måste nu formellt godkännas av parlamentet och rådet.
Källhänvisningar
Europeiska unionens råd, pressmeddelande
Regulation of the European Parliament and of the Council on a Single Market For Digital Services.
Rättsakten om digitala marknader – rättvisa och öppna digitala marknader