"Internkommunikation har fått en oförtjänt svag ställning"

Publicerad: 3 sep 2015

– När jag började som pressekreterare på Posten sa jag till min chef att jag hade höga ambitioner. Där fick jag göra sådant som jag inte kunde, och det lärde jag mig väldigt mycket av.

Anne-Catherine Worth har arbetat med kommunikation i 18 år. I Sveriges Kommunikatörer har hon varit medlem sedan 1998, och sedan några år tillbaka är hon även mentor i Mentorprogrammet.

Erfarenhet av kriskommunikation

Anne-Catherine har bland annat jobbat på Svenska Spel och Posten. Hon är tävlingsinriktad och trivs när hon får befinna sig i hetluften. Detta drag har på olika sätt gjort sig påmint under hennes karriär, bland annat när hon började på Posten.

– Till en början var jag inte särskilt intresserad av att börja på Posten, som på den tiden inte kändes som en särskilt spännande organisation. Men när de berättade att de skulle lägga ner alla traditionella postkontor fick jag gåshud. Jag insåg att det var världens möjlighet att få lära mig om kriskommunikation.

Året var 2000 och Anne-Catherine Worth berättar hur Posten under loppet av ett dygn gick från att vara ett av Sveriges mest älskade bolag, till att bli ett av Sveriges mest hatade.

– Nedläggningen av postkontoren sågs som en nedmontering av folkhemmet. En stor del av Sverige kände sig inte redo för den omställning som vi gjorde. Den resulterade ju i att det blev smidigare att hämta paket men det såg de flesta inte då. Det var kris från dag ett.

Fokus på medarbetarengagemang

Något som är genomgående i Anne-Catherines karriär, är hennes fokus på att engagera och aktivera medarbetare. Detta har färgat projekt hon drivit på bland annat Posten, och är även tydligt i hennes roll som kommunikationschef på Novamedia.

– På Novamedia kommer vi framöver bland annat att jobba med att stärka engagemanget hos medarbetarna. Generellt tycker jag att internkommunikation fått en oförtjänt svag ställning. Kan vi inte ens engagera våra egna medarbetare och få dem att tro på det vi gör, hur ska vi då lyckas engagera någon annan?

När Anne-Catherine Worth blickar tillbaka på kommunikationsbranschens utveckling, tycker hon att det idag finns en ökad insikt om kommunikationens affärsnytta.

– Jag tror att det finns mer insikt och kommunikationen har blivit mer affärsnära. Kommunikatörer förstår att de måste förklara för ledningsgruppen vilken nytta de gör, och det inte i form av en personaltidning. Idag måste kommunikatörer kunna prata affärer.

Anne-Catherine Worth tror att det i framtiden kommer att bli ännu svårare för företag att väcka uppmärksamhet. Hon menar att vi därför måste bli bättre på att förstå hur vi kan förtjäna uppmärksamheten.

– Fler företag behöver bli bättre på sociala medier och förstå att det faktiskt kostar pengar att vara närvarande. Det är dags att sluta se sociala medier som ett tillägg. Investeringar i sociala medier är som investeringar i vilken annan kanal som helst.

Ledarskap och ledarstöd
loader
Laddar