Filma med mobilen – kursen som blev en succé

Publicerad: 16 sep 2016

Filma med mobilen är Sveriges Kommunikatörers populäraste kurs i år. Kursen har gått i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Uppsala och Umeå. Vid årsskiftet kommer hela 345 personer ha gått utbildningen. 

Kursen hålls av Helena Brunkman som tidigare har arbetat som journalist och redaktör på TV4, och Mats Strömqvist, videofotograf som tidigare har arbetat med Uppdrag granskning. Idag driver de tillsammans produktionsbolaget Rallarsving.

– Verktygen i mobiltelefoner är så bra idag att det är svårt att se skillnaden i kvalitet jämfört med reportage från Aktuellt eller Rapport. Verktygen är också enkla att hantera vilket gör att det svåraste inte är tekniken, utan istället att hitta en tydlig vinkel och ett intressant innehåll. Det svåraste är att ta bra bilder, vara intresserad av människor och kunna berätta en bra story, säger Mats Strömqvist. 

Aha-upplevelse

En av anledningarna till att kursen har blivit en succé tror Strömqvist är att deltagarna får en aha-upplevelse efter utbildningen och inser att de har kunskapen och potentialen att skapa intressant innehåll med bra kvalitet. 

– Det är roligt att se drivkraften och lyckan deltagarna känner när de är klara med kursen. De känner att de kan gå från kursen med kunskapen att producera bra filmer med hög kvalitet.

En som har gått kursen är Jonas Linné som arbetar som webmaster och designer på Helsingborgshem. Han valde att gå kursen för att ta det vanliga fotoreportaget till en ny nivå, vilket han menar förväntas av ett modernt företag år 2016. Mats Strömqvist menar att Linnés film är ett bra exempel på en hög kvalitativ mobilfilm som deltagarna kan producera efter kursen.

– Kursledarnas entusiasm och kunskap i kombination med god pedagogik och mycket praktik gör att deltagarna snabbt kan ta åt sig kursen. Redan dagen efter kan du göra dina egna reportage och filmer, säger Jonas Linné. 

Jonas Linnés film: Muralmålning på Högaborg

Han fortsätter:

– Att använda din mobil professionellt och till nytta för ditt företag ligger rätt i tiden, dels är tekniken redo och dels fungerar det praktiskt.

Uppdragsutbildning

Filma med mobil har även köps in som uppdragsutbildning till flera organisationer. Nilla Peterson, som är utbildningschef på Sveriges Kommunikatörer, menar att fler organisationer idag vill berätta med hjälp av rörlig bild.

– Under våren har vi fått flera förfrågningar från företag, organisationer och kommuner om att hålla kurser i den egna organisationen. Många vill utbilda fler än bara en person kring enkel filmproduktion då det här sättet att kommunicera och berätta ökar inom organisationerna. Det känns både roligt och bra att vara med och höja kompetensen i dessa organisationer. 


Vill du ha mer information om Sveriges Kommunikatörers uppdragsutbildningar? Kontakta Nilla Peterson, utbildningschef på Sveriges Kommunikatörer.

Digitalt
loader
Laddar