Skapa film med mobilen

Publicerad: 25 jan 2016

Foto på Helena BrunkmanI takt med att videokommunikation blir en allt viktigare del av kommunikatörens vardag, arrangerar Sveriges Kommunikatörer en ny kurs i att filma med mobilen. Kursen hålls i fem orter under våren, bland annat i Malmö, Göteborg och Umeå.

För den som vill börja filma med mobilen men inte riktigt vet hur, bad vi Helena Brunkman, producent och aktuell som kursledare, lista sex viktiga ingredienser för att lyckas med mobilfilm.

1. Tala från hjärtat

Ditt engagemang är avgörande för hur bra filmen kommer att bli. Tala från hjärtat. Öva framför spegeln eller dina kollegor och prova fram en tonalitet och ett kroppsspråk som känns bekvämt och genuint utan att för den skull förlora professionalitet.

2. Sätt publiken i första rummet

Utan publikens engagemang blir filmen meningslös. Visa därför stor omsorg för mottagaren av filmen. Utgå från publiken när du funderar över vad som är viktigt och relevant.

3. Förbered dig – från början till slut

Oavsett hur liten film du ska producera så krävs planering. Som ett minimum kan man tänka ut hur den första och sista bilden ska se ut. Det är också bra om man tänker igenom hur budskapet ska börja och hur det ska sluta. Ibland kan det vara bra att börja med att tänka ut en hårt vinklad rubrik på det man vill säga och sedan utgå ifrån den.

4. Bli inte långrandig

Mobilfilmer ska vara korta, helst inte längre än någon minut. Det ställer krav på tempo och att allt som sägs har en hög relevans. Kill your darlings är ett lika slitet uttryck som det är sant.

5. Låt karaktärerna ta plats

Alla passar inte att göra film eller att var med i film. Några gör det dock extra bra. Använd dem! Vilka på arbetsplatsen har mest karaktär och färg? Vilka bär företagets eller organisationens värderingar närmast hjärtat?

6. Fila på rubriken och ingressen

Rubriker ska vara hårt vinklade och attraktivt skildra filmens innehåll vilket även gäller pufftexten. Rubrik och pufftext ska ligga i direkt anslutning till filmen när den publiceras på till exempel YouTube eller på den egna webbplatsen.


Helena Brunkman arbetar som producent och hjälper företag, myndigheter och organisationer när det handlar om rörlig kommunikation. Hon har tidigare arbetat som nyhetsjournalist, redaktör och programledare på TV4 Sverige och som journalist på SVT.

Vill du inspireras av andra som skapat filmer med mobilen? Besök Mobile Film Festival, där alla filmer är producerade med en mobil eller surfplatta.

 

Content
loader
Laddar