– Vi har en stor utmaning med anledning av det ökade antalet asylsökande. Kommunikationsarbetet sätts på prov när kommunikationsbehovet ökar till så många olika målgrupper på en och samma gång. Det testar vår organisation.
Migrationsverkets målgrupper inkluderar alla från asylsökande till kommuner, andra myndigheter, organisationer och fastighetsägare.
– Det finns många inblandade med olika perspektiv och intressen i de frågor som rör vårt uppdrag. Då är det viktigt att vi har tydliga budskap och håller en rak linje i all kommunikation, oavsett om vi riktar oss till sökande, media eller andra samhällsaktörer.
Media bevakar myndigheten hårt. Linda menar att det är lätt att bli reaktiv och prioritera ner de långsiktiga och strategiska uppdragen för att kunna stötta verksamheten i nuet.
– Vi kan inte ta ansvar för andra aktörers uppdrag. Däremot kan vi utföra vårt eget så bra som möjligt. I det här läget handlar det om ansvaret för människorna som kommer till Sverige. Här gäller det att äga kommunikationen. Det är otroligt viktigt att samordna sig både internt och externt när man står inför något så utmanande som det här faktiskt är.
Även om jobbet under hösten har kretsat en del kring att hantera akuta situationer menar Linda att strategi och planering internt är oerhört viktigt i ett pressat läge.
– Det får vi inte tappa. Även om vi behöver göra punktinsatser för att informera eller kommunicera på olika sätt är det viktigt att vi jobbar vidare med det långsiktiga kommunikationsarbetet som stöttar utvecklingen av myndigheten.