Försommarmingel: När Eurovision kom till Stockholm

Publicerad: 7 jun 2016

På uppdrag av SVT och EBU (The European Broadcasting Union) stod Stockholms stad i år som arrangör av Eurovision Song Contest. Redan när Måns Zelmerlöw vann tävlingen i Wien 2015 stod Stockholm stad redo att ansöka till SVT om att få arrangera evenemanget.

– Det är en del av Stockholms stads strategi att få stora evenemang till staden, dels för att profilera och marknadsföra Stockholm, men också för att skapa arbetstillfällen och att bidra till att staden är attraktiv för såväl invånare som för besökare, säger Anna Klynning.

Stockholm stad tog under evenemanget ett stort ansvar och hanterade bland annat arenaproduktion, boende och volontärer; aktiviteter runt evenemanget så som presscenter, Eurovision Village i Kungsträdgården, Euro Fan Café och invigningsceremonin; samt säkerhet, trygghet och transporter.

– Trots att vi i Stockholm är vana att arrangera evenemang så var det en utmaning att på kort tid planera och genomföra ett av världens största musikevenemang. Men med tidspress blir man också tvingad att fokusera och prioritera, vilket är bra.

Anna Klynning känner att evenemanget levde upp till förväntningarna och att de lyckades förmedla budskapet om Stockholm som den öppna staden – Ett Stockholm för alla.

– Det vi ville lyfta som Stockholms fördelar stämde bra med SVT:s kärnvärden för satsningen. Att vi var så samspelta har bidragit till vårt fina resultat, det är jag övertygad om. Man ska verkligen jobba med att skala av, förenkla och tydliggöra budskapen.

I framtiden står Stockholm inför många kommunikationsutmaningar menar Anna Klynning och nämner bland annat boendesituationen, men staden planerar även för fler stora evenemang.

– Nu utreder vi om det är möjligt att ansöka om ett vinter-OS år 2026.


Vill du höra mer om Stockholms stads kommunikationsinsatser under Eurovision Song Contest? Anmäl dig till Sveriges Kommunikatörers sommarmingel!

Boka plats
Varumärke
loader
Laddar