“Från gränslös yttrandefrihet till triggervarningar”

Publicerad: 5 dec 2015

– Det har varit ett väldigt märkligt år på många sätt. Jag tycker att både diskussionen i media och i kommunikationsvärlden har gått från gränslös yttrandefrihet till triggervarningar.

Mart Maandi ser tillbaka på ett år som började med Charlie Hebdo-attentatet och som nyligen skakades av terrordådet i Paris. Det har gett upphov till en debatt kring vad som sker i det offentliga rummet. Vissa förespråkar total yttrandefrihet och andra vill skyddas från obehagligt innehåll i läroböcker och på webben med triggervarningar.

– Jag tycker att yttrandefrihet är otroligt viktigt. Man ska få säga precis vad man vill och kunna diskutera öppet. Det finns en fördömande ton idag i många frågor där amplituden blir mycket trängre, man pratar om åsiktskorridorer.

I detta blir det samtidigt en stor utmaning är att bemöta främlingsfientliga krafter enligt Mart. Han menar att retoriken och strategierna måste förändras i takt med att bomberjackor byts ut mot kostymer, men där har journalister och opinionsbildare inte hängt med. Det räcker inte med att tycka illa om något, säger han.

– Som professionell kommunikatör måste man tänka väldigt strategiskt idag. Man måste bli noggrannare och duktigare på att hantera opinionsfrågor. Att kunna titta på vad drivkrafterna bakom det ena eller det andra är, så man kan bemöta det med bra kommunikation.

Det gäller att vara förberedd helt enkelt, för i den här branschen är det svårt att förutse vad som kommer hända.

– Nästa år blir väl som det är nu, fast värre, skrattar Mart. Allt går mycket fortare, allt blir mycket större och så vidare. Det gäller att man utvecklar sig själv på olika sätt, att man har sina egna nätverk och diskuterar förutsättningslöst och hypotetiskt. Att man försöker vara kreativ och gör saker och ting tvärtom, ut och in, som vi inte har gjort förut eller att vi gör saker vi har gjort förut igen fast på nytt sätt. Det finns inte några regelböcker längre, utan man måste pröva sig fram.

loader
Laddar