Årets Nordic Communications Report presenterar flertalet insikter gällande viktiga trender, utmaningar och teman. Totalt belyser rapporten flera ämnen såsom mångfald, jämlikhet och inkludering, empatiskt ledarskap i kommunikationsteam, arbetsengagemang och mental hälsa, CommTech och den digitala transformationen av kommunikation, extern rådgivning inom kommunikation inklusive komplexitet, kvalitet och behov av kvalitetsstandarder.
Vi har sammanställt några av de viktigaste insikterna från rapporten, som både berör framtidens ledarskap, de viktigaste strategiska utmaningarna och digitaliseringen av kommunikationsbranschen. Vill du ta del av alla insikter? Läs hela rapporten här.
Tillit, överbelastning och allt fler plattformar: Här är branschens största strategiska utmaningar
I studien tillfrågades deltagarna om vilka strategiska utmaningar som kommer att ha högst påverkan på kommunikationsbranschen fram till år 2025. I rapporten listas de elva mest populära svaren: flera av dessa pekar på att kommunikationsavdelningar och byråer idag präglas av överbelastning, snäv budget och svårigheter att få gehör för kommunikation i ledningsgrupper.
Ett annat tema som står ut är utmaningar gällande att anpassa sig till behovet av och utveckla innehåll för allt fler plattformar och målgrupper. Här ingår även att hantera dagens snabba informationsflöde, hantera de ökade kraven på hållbarhet och socialt ansvar samt digitalisering av kommunikationsprocesser. Samtidigt upplever man att det blir svårare att koppla ihop kommunikation med verksamhetens övergripande affärsstrategi, något som NORA menar har att göra med den ekonomiska turbulensen efter pandemin.
Den allra största utmaningen upplevs vara att bygga och bibehålla tillit. Jämfört med förra årets undersökning har denna utmaning stigit från plats sju till plats ett. I och med denna uppgång spår NORA att tillitsfrågan kommer att fortsätta dominera den professionella agendan åtminstone till 2025.
Empatiskt ledarskap allt viktigare inom kommunikationsteam
De senaste åren hart präglats av kriser, vilket har gjort att det finns ett ökat behov att ledare kommunicerar mer empatiskt. Ett empatiskt ledarskap präglas av förmågan att visa hänsyn och förståelse för sina medarbetare, att känna av andras känslor och att vara medveten kring sitt eget beteende.
Rapporten visar att den allra viktigaste förmågan inom det empatiska ledarskapet är att visa känslighet och förståelse (77,7%), följt av förmågan att vara uppmärksam och inlyssnande (64%) och att kunna identifiera medarbetarnas styrkor och svagheter (63,8%). Resultaten visar på att ett empatiskt ledarskap kan stärka medarbetarnas engagemang gentemot organisationen och ökar medarbetarnas mentala hälsa.
För att kunna öka medarbetarnas engagemang gentemot organisationen måste du som ledare arbeta för att skapa en känsla av tillhörighet och personlig koppling till verksamheten. Rapporten visar att både Danmark och Sverige ligger över det Europeiska genomsnittet när det kommer till organisatoriskt engagemang, och detsamma gäller mental hälsa.
Norden ligger efter inom CommTech
Den digitala transformationen av kommunikationsbranschen är ett hett ämne, som diskuteras både i praktiken och i studier. Det övergripande begreppet kallas för CommTech, som i rapporten definieras som “digital teknik som tillhandahålls eller används av kommunikationsfunktioner eller avdelningar för att hantera och utföra primära aktiviteter, särskilt intressentkommunikation och intern rådgivning eller funktionella stödaktiviteter såsom ledning, interna arbetsflöden för övervakning, innehållsplanering, eller
utvärdering”
Studier visar dock att kommunikationsbranschen inte är fullt mogen när det kommer till att använda dessa digitala teknologier. Rapporten lyfter fram digitaliseringens nuvarande status
i branschen samt aktuella utmaningar för implementering av verktygen, och visar att det finns ett relativt lågt intresse för CommTech i Norden jämfört med övriga Europa.
Resultaten visar dessutom att man i Norden inte tror att CommTech kommer att ha lika stor inverkan på arbetsprocesser som i övriga Europa. Med dessa attityder i åtanke är det inte heller en överraskning att rapporten tyder på att Norden, utifrån svaren från respondenterna, ligger efter inom digitalisering.