Vinnarna av Stora Kommunikationspriset 2023

Här är vinnarna av Stora Kommunikationspriset 2023

Publicerad: 26 apr 2023

Nu kan Sveriges Kommunikatörer presentera vinnarna av Stora Kommunikationspriset 2023. Totalt delades sju statyetter ut till myndigheter, företag och personer som gjort anmärkningsvärda insatser inom kommunikation under det gångna året.

Över 200 gäster samlades under kvällen den 26 april i Eric Ericsson-hallen i Stockholm för att under kvällen hylla god kommunikation.  
 
- Kommunikation driver förändring och förflyttar människor, verksamheter och samhälle framåt. Därför har Sveriges Kommunikatörer i över 30 år ärat kommunikation i form av Stora Kommunikationspriset. Det känns fantastiskt att få samla Sveriges främsta kommunikationsproffs under samma tak och tillsammans fortsätta en stark tradition av att lyfta branschkollegor och allt vad god kommunikation innebär, säger Caroline Thunved, VD och generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer.  


Årets vinnare är: 

Bästa kommunikativa ledare 
Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset i Uppsala  
 
Marianne van Rooijen leder med en tydlig framtidsvision och stort engagemang. Inom en bransch med flera utmaningar är starkt ledarskap viktigt, något som Marianne levererar med mottot ”Vi gör det tillsammans. Varje dag”. Hon lägger mycket vikt på vad medarbetarna behöver och ser betydelsen i att arbeta strategiskt med kommunikation. Hennes ledarstil upplevs som tillgänglig, inkluderande och prestigelös då hon gärna utmanas av sina medarbetare. 
 
Bästa externa kommunikation 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 
 
MSB har framgångsrikt fått allmänheten att förstå vikten av deras arbete under dessa turbulenta tider. De har väckt nyfikenhet och intresse bland den yngre generationen och uppmanat alla till att reflektera över deras roll under en eventuell kris. De gör detta genom kreativa och nytänkande kampanjer som har ökat förtroendet för organisationen som nu ligger på den högsta nivån någonsin. 
 
Bästa internkommunikation 
Apotek Hjärtat  


Det var på ett modig och nytänkande sätt som Apotek Hjärtat lanserade Klimakteriesäkringen, ett initiativ för att belysa och lyfta kvinnliga medarbetare och öka kunskapen kring klimakteriet. Som en arbetsplats med majoritet kvinnliga medarbetare har företagets inkluderande initiativ lett till ökat förtroende och stolthet internt samt banar vägen för professionell utveckling oavsett ålder. 
 
Årets hederspris (2 vinnare) 
Oscar Jonsson 
Julia Agha 

 
I en tid av stark förändring, krig i vår närhet och där många människor upplever ökad otrygghet blir påverkanskampanjer och desinformation lätt grogrund för ökad misstro. Då är det avgörande med fakta och öppenhet i såväl traditionella som digitala kommunikationskanaler.  Årets hederspris går till två personer som har nått fram till många människor och just med fakta på så sätt motverkat ryktesspridning. 
 
Bästa påverkanskommunikation 
Helsingsborgs stad 

 
Helsingborgs stad når ett fantastiskt resultat i en fråga som normalt sätt är underbevakad och underkommunicerad. Genom en kampanj som är modig, smart, enkel och samtidigt kontroversiell lyckas de på ett medmänskligt sätt sätta fingret på vad som är drivkraften bakom att bli en god man. Resultatet är att ett stort antal äldre, sjuka och funktionsnedsatta människor kan få den hjälp med sin ekonomi och sin vardag som de har rätt till och att de barn som saknar föräldrar får någon som ser till deras bästa. 
 
 
Årets unga talang 
Isatou Keitta, verksamhetschef på All of us  
 
Isatous föreläsningar om inkluderande kommunikation har gjort frågan relaterbar och lett till ökad förståelse, engagemang och kunskap i branschen. Under bara drygt ett år har hon axlat ansvaret för den operativa verksamheten i nätverket All of Us och byggt starka relationer. På ett imponerande sätt har hon utvecklat All of us mentorprogram från 45 mentorpar till 114 - och därmed gjort det till ett av Sveriges största. 
 

Vinnarna utsågs av en jury bestående av: 
 
Viveka Hirdman-Ryrberg, juryordförande för Stora Kommunikationspriset, tills nyligen ordförande för Sveriges Kommunikatörer och arbetar som kommunikationsdirektör & chef hållbarhet på Investor. 
 
Caroline Thunved, generalsekreterare och VD på Sveriges Kommunikatörer och har sedan tidigare varit kommunikationschef på Rädda Barnen och Scouterna. 

RoshanakFathaian, Client Director och Diversity & Inclusions Director på Nord DDB, är grundare av nätverket All of us och styrelseledamot på Komm. 
 
André Assarsson, Government manager på Meta och grundare av både digitala pr-byrån Miltton Labs och Timbros utbildning Digitala Akademin. 
 
Christina Herthnek, kommunikationschef på Jordbruksverket och har tidigare arbetat som kommunikationschef och informationschef i både Skövde och Mariestads kommuner. 
 
Pascal Tshibanda, kommunikationsdirektör i Botkyrka kommun och har en bakgrund som bland annat kommundirektör i Vänersborgs kommun och kommunikationschef i Katrineholms och Falköpings kommuner. 
 
Jenny Fridh, Group Communications & Sustainability Officer på Synsam Group och har sedan tidigare arbetat som kommunikationschef på Newsec, Lantmännen Axa och Kronfågel/Scandi Standard. 
 
Marcus Thomasfolk, Head of Communications på Volkswagen Group Sverige och har sedan tidigare jobbat som PR Manager på Audi samt som Communications manager på Securitas. 

 

Foto: Nathalie Malic

loader
Laddar