Har du frågor kring sexuella trakasserier och diskriminering på jobbet?

Publicerad: 12 mar 2018

Hösten 2017 var hösten när berättelserna under hashtagen #metoo aldrig ville tystna. Som över en natt brast fördämningarna och vittnesmålen om övergrepp och trakasserier avlöste varandra. När 2126 kvinnor, transpersoner och icke-binära inom kommunikationsbranschen gick ut i sitt egna #metoo-upprop, gjorde man det på precis det sätt som vi inom branschen är vana vid för att angripa ett problem. Det skapades en brief.

"Ni har ett ansvar för att hjälpa era medlemmar och att samordna, organisera och förmedla kunskap och riktlinjer. Hur ska ni som organisationer förmedla värderingar, policys och praktisk kunskap till era medlemmar och hjälpa dem med deras arbete med jämställdhetsfrågor och att skapa trygga arbetsplatser?"

Så formulerades uppmaningen till oss branschorganisationer. Vi tog med stort allvar emot uppdraget och har under de senaste månaderna träffats för att prata om hur vi går vidare. Hur skapar vi tillsammans en mer inkluderande bransch, fri från trakasserier och diskriminering?

På ett så här stort problem finns förstås ingen enkel, eller ensam, lösning. Det finns många. Vi har därför gått samman för att jobba med frågan både kortsiktigt och långsiktigt, brett och smalt – med lyft blick och stora öron. Vi har olika perspektiv och besitter olika kompetenser men vi jobbar alla mot samma mål; att förändra vår bransch. Vi vill se till att #sistabriefen blir den sista.

DIK:s hjälptelefon är en del i det löpande arbetet med kommunikationsbranschens svar på #sistabriefen. Bakom initiativet står facket DIK, Sveriges Kommunikatörer, Komm, Medieföretagen/Almega, Precis, SES Sponsrings & Eventsverige, Svenska PR-företagen, Sveriges Annonsörer, Sveriges Marknadsförbund, Swedish Content Agencies och Swedma.

 
Fakta och verktyg som rör arbetsmiljöfrågor

Sveriges Kommunikatörer samlar fakta, verktyg och artiklar som rör arbetsmiljöfrågor, företagskultur och förebyggandet av trakasserier på en särskild sida. Webbsidan handlar både om kommunikatörens roll i organisationen och förslag på vart du kan vända dig om du själv behöver stöd. Innehållet uppdateras löpande och du hittar sidan nedan:


Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 800 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.

loader
Laddar