Hög tid att börja reflektera kring våra lögner

Publicerad: 25 apr 2016

Vi ljuger mellan 20 till 200 gånger om dagen och de vi ljuger för allra mest är faktiskt oss själva och våra anhöriga. Det berättar hyllade författaren Per Grankvist, som kan liknas vid en svensk motsvarighet till Malcolm Gladwell. Per är aktuell med boken Lögnarna – om hur och varför andra människor ljuger som kommer i slutet av maj.

Bilder som läggs upp på Instagram förskönas med filter, vi landar på Skavsta utanför Nyköping med flygplanet trots att det stod Stockholm South när biljetten bokades och vi förenklar saker i media. Listan på lögner kan göras lång.

Att ljuga lagom mycket

I boken konstaterar Per att lögnen är nödvändig för att människor ska kunna fungera i sociala sammanhang, och för att kunna berätta intressanta historier vilket är relevant att förstå för att bli en bättre kommunikatör.

Det handlar alltså inte om att börja eller sluta ljuga, istället bör vi fråga oss ”hur mycket är det lämpligt att ljuga om man vill komma undan med det?”. Även om frågeställningen kan uppfattas stötande så behöver kommunikatörer ställa frågan oftare, menar Per Grankvist.

– Kommunikatörer pratar om att alltid tala sanning. Men vi behöver förstå att vi ljuger när vi till exempel förenklar, vinklar och döljer saker. Det är inte något fel i det. Tvärtom behöver vi oftare reflektera kring och fråga oss själva hur mycket vi bör ljuga, säger Per Grankvist.

För att lyckas förmedla en berättelse som får andra att känna, vilja eller göra något så kan inte kommunikatörer enbart berätta fakta. För att förmedla en vision eller en upplevelse som känns sann på ett effektivt sätt behöver man förstå att texter eller bilder som kan anklagas för att vara lögnnaktiga ändå kan åstadkomma det.

– Se bara på resebranschen som har retuscherade bilder över nästan folktomma resemål, säger Per Grankvist.

Avslappnad miljö när lögner diskuteras

Under ett afterwork seminarium kommer Per Grankvist och Cecilia Schön Jansson samtala kring temat hur mycket man får ljuga inom kommunikation. Per ser fram emot samtalet men säger att det inte blir tal om att visa upp en checklista i en Powerpoint. Istället är tanken att, i en avslappnad miljö, reflektera, diskutera och skratta kring ämnet.

Afterwork seminariumet äger rum tisdag den 24 maj på Bar 101 i Hotell Anglais vid Humlegården, dagen innan boken släpps. Med start 17.30 pågår afterworken fram till 19.30. De 40 första som anmäler sig får ett signerat exemplar av Per Grankvists nya bok ”Lögnarna”. Afterworken är gratis för dig som är medlem i Sveriges Kommunikatörer. Som medlem har du även möjlighet att ta med dig en kollega som inte är medlem. 

Text: Karvan Shahabi

loader
Laddar