Inför Almedalen: Charlie Stjernberg om varför etik är en viktig fråga för kommunikatörer

Publicerad: 25 jun 2018

Charlie Stjernberg är expert på krishantering på kommunikationsbyrån Prime och benämns som en av Sveriges mest erfarna krisrådgivare – för såväl organisationer som individer.

Varför är förtroende och etik viktiga frågor för företag och kommunikatörer, tycker du?

Det enkla svaret är att kraven på organisationer att "leva som man lär" ökar. Inte minst sociala medier har ju lett till att det idag är mycket enklare att genomlysa en organisation, och även små avsteg från den officiella "linjen" har potential att påverka förtroendet för organisationen negativt. I värsta fall räcker det till och med att en enskild medarbetare på sin fritid vädrar en åsikt som inte är i linje med det varumärke man uppfattas företräda, för att förtroendeförlust ska vara ett faktum Därför är det också naturligt att både organisationens och den enskilde medarbetarens etiska grundhållning blir allt viktigare.

Vilka är de viktigaste kompetenserna för framtidens kommunikatörer?

Paradoxalt nog vill jag påstå att den viktigaste förmågan för kommunikatörer såväl idag som i morgon, faktiskt är att lyssna. En bra kommunikatör är organisationens öra mot asfalten och kan därför i god tid förutspå hur möjliga samhällsförändringar kan komma att påverka den egna organisationen. Lyckas man med den uppgiften kan organisationen anpassas på ett sätt som gör att eventuella negativa konsekvenser av nya trender passerar obemärkt förbi alternativt att man kan få kommersiella fördelar genom att tidigt agera på ett sätt att man uppfattas leda utvecklingen.

Vilka är de viktigaste frågorna under årets Almedalsvecka enligt dig?

Tycker att den demokratiska grundfrågan som började bubbla i mitten på juni är oerhört intressant och jag hoppas verkligen att det är en fråga som hamnar högt upp på dagordningen, inte bara på Amedalsscenen, utan även i de individuella mötena. Sedan tror jag att en på ytan så nischad fråga som hur vi gör oss mindre beroende av plast också kommer att hamna högt upp över möjliga Almedalsfrågor.

 

Information om Sveriges kommunikatörers seminarier i Almedalen

AI och digitalisering kräver ny kommunikation
När: måndag, 2/7 kl. 11-12
Var: Strandgatan 34, Visby

Varumärket, kommunikatören och etiken
När: tisdag, 3/7 2018 11:00 - 12:00
Var: Strandgatan 34, Visby

Läs mer om våra evenemang på årets Almedalsvecka i Visby!


Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 800 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.

loader
Laddar