Under hösten har kommunikatörens hälsa på arbetsplatsen varit omdebatterat i branschmedia. Bland annat startade Sveriges Kommunikatörer upp ett samarbete med fackförbundet DIK som syftar till att uppmärksamma och lyfta kommunikatörens arbetsmiljö. Karin Hagman är VD på den ideella föreningen Suntarbetsliv, vars uppdrag är att främja friska arbetsplatser. De har tagit fram 8 riktlinjer för en frisk arbetsmiljö – här är de!
År 2019 släppte fackförbundet DIK en rapport som slog larm om hög arbetsbelastning bland kommunikatörer och stress som påverkar privatlivet. Dessutom uppgav var tredje respondent att de upplevde att arbetsgivaren förväntar sig att de ska vara tillgängliga utanför ordinarie arbetstid. Sedan 2021 har dessutom branschtidningen Resumé undersökt psykisk ohälsa inom kommunikationsbranschen, där anonyma vittnesmål målar upp en bild av ett hårt arbetsklimat, präglad av stress och prestige.
Karin Hagman är VD på den ideella föreningen Suntarbetsliv, vars uppdrag är att förebygga osunda arbetsmiljöer och främja en friskare arbetskultur. Hon menar att kommunikatörsrollen är extra utsatt eftersom den ofta präglas av en otydlig arbetsbeskrivning och växande kompetenskrav.
– Inom dagens organisationer kan man fortfarande se att det finns en ganska spretig bild av vad en kommunikatör egentligen gör. Det leder till att en kommunikatör ofta förväntas kunna precis allt som är relaterat till kommunikation. Arbetsuppgifterna blir bara fler och fler, vilket gör att det är viktigt att tydliggöra den anställda kommunikatörens exakta roll.
Det här är en låst artikel. Logga in nedan för att fortsätta läsa och ta del av de åtta principerna. Inte medlem än? Bli det du också!
Anser du att ni har en sund arbetsmiljö på din arbetsplats?
□ Nej, det finns en del problem
Rösta för att se hur andra svarat.