Karriärstips: Kom över rädslan att misslyckas

Publicerad: 1 okt 2016

Till att börja med: vad betyder det att misslyckas? För vissa är det något som händer jämt och ständigt, samtidigt som andra skulle kalla samma ”misslyckanden” för ” nyttiga erfarenheter”.

Att komma över rädslan att misslyckas handlar alltså om att sätta saker i perspektiv. Ett liv utan misslyckanden är ett misslyckande i sig, eftersom att det med största sannolikhet betyder att vi inte har tagit några risker, och att vi inte utvecklas.

Acceptera och lär dig av dina ”nyttiga erfarenheter”

Det här är alltså det viktigaste tipset för att övervinna rädslan: inse att det alltid finns en risk att vi inte lyckas med något vi tar oss an, våga möta utmaningen, acceptera att risken finns, och om resultatet inte blir som du önskar, se det som en utvecklande lärdom. Men det finns fler tips för att minska din rädsla:

Lista möjliga utfall

En anledning till att många är rädda för misslyckanden beror på att vi människor ofta känner rädslan inför det okända. Därför kan det hjälpa att göra en klassisk framtidsanalys – vad kan ditt agerande leda till för olika utfall? Lista både positiva och negativa konsekvenser som ditt handlande kan leda till. När du känner till de olika utfallen så blir ditt misslyckande inte lika skrämmande ifall det blir verklighet.

Tänk positivt

Att tänka positivt är lättare sagt än gjort men det finns sätt som kan förändra negativa tankemönster. Ett enkelt sätt är att skriva ner allt som är positivt i ditt liv. Gör det gärna till en vana, till exempel kan du en gång om dagen anteckna allt bra som har hänt dig och allt värdefullt som finns i ditt liv.

Tänk rationellt

Spinn vidare på våra upplysningsfilosofers kunskap och tänk rationellt. Har du läst en metodkurs på universitet så vet du vad det handlar om. Hur kommer du fram till din slutsats? Utgår du från giltiga premisser? Och har premisserna något samband med din slutsats?

Vad är det värsta som kan hända?

Ta dig en ordentlig funderare: vad är det värsta som kan hända? Är det verkligen så farligt och hur stor är sannolikheten att det inträffar? 

loader
Laddar