Konsten att bygga ett globalt varumärke

Publicerad: 4 maj 2015

Foto av Martin JörgensenDet är den nionde april 2011 på Hotell Norrtull i Stockholm. Den tredje Lakritsfestivalen ska just dra i gång. Lakrits har blivit trendigt, och kön ringlar långt ut på Sankt Eriksgatan. Innanför dörrarna råder febril aktivitet bland utställarna, inte minst vid den monter som hyser ett gäng nykomlingar från Ramlösa i Helsingborg. Tio veckor tidigare fanns det ingen lakrits från Lakritsfabriken. Martin Jörgensen klistrar fortfarande innehållsförteckningar på femhundra påsar söt lakrits och lika många påsar saltlakrits när portarna öppnar.

– Jag var inte nervös. Lite spänd på vad folk skulle tycka, men mest bara glad. Jag tänkte att det löser sig med allt. Jag vågade inte tro någonting. Det tog ett helt år från den där första mässan innan jag kände att det här kan bli någonting, innan jag insåg att folk älskade vår lakrits och köpte den om och om igen.

Sedan 2011 har Martin Jörgensen byggt upp sin verksamhet och hunnit vinna prestigefyllda priser, öppna butik och café i nya lokaler, ta ett Guiness record och skriva en bok. Men framförallt har han lyckats förvandla Lakritsfabriken till ett varumärke som nått långt utanför Sveriges gränser.

Den 11 juni arrangerar Sveriges Kommunikatörer en after work med Lakritsfabriken i Helsingborg. Seminariet inleds med att Martin Jörgensen berättar om lakrits och visar exempel på hans framgångsrika varumärkesbyggande. Efter seminariet bjuds alla på en smakupplevelse då vi gör en lakritsprovning.

Vad ska ni tala om?
– Vi ska tala om resan vi gjort med Lakritsfabriken. Från att vi bara skulle göra en lakritstryffel för att kunna vara med på Lakritsfestivalen 2011 till att vi 2012 gjorde världens längsta lakrits och nu en mängd olika produkter som till och med går på export.

Varför är det intressant för en kommunikatör?
– Det finns en story som ni kan inspireras av.

Något ni vill att deltagarna ska fundera på inför frukostmötet?
– Vad är lakrits och vad är salmiak?

Läs mer

Varumärke
loader
Laddar