Text: Astrid Boisen
Med sin första bild – Shit så många som tycker! – drog Jesper Åström igång med full speed. Han jobbar med att "hacka algoritmer och människor" men inte för att sabba utan för att förstå och hjälpa andra att hitta rätt, hitta det användbara. Hans tvättade jeans och svarta T-shirt satt inte i vägen.
Vi är vana att tänka industriellt eller institutionellt. Vi tänker på varumärken, produkter, myndigheter, organisationer, pengar, arbetsplatser och så vidare. Men vi behöver förflytta oss till den digitala arenan där fokus ligger på lösningar. Ju förr vi slutar tänka på saker och i stället fokuserar på mening desto bättre.
De som inte klarar av transformationen, med fokus på lösningar, kommer att få stryka på foten enligt Jesper Åström. Han tog exemplet med Kodak, som fastnade i saktänkandet, det vill säga kameror och film. I deras källare låg uppfinningen digitalkamera och dammade till ingen nytta. Ändå var just den uppfinningen, den som hade löst kundernas behov på ett meningsfullare sätt än gammal kamerateknik. H&M är på väg att gå på samma mina. De måste inse att de inte i första hand säljer kläder, utan mode.
Så säger han något, som definitivt väcker min nyfikenhet. Han säger att han går igång på irritationer. Det vanliga tugget handlar ju mest om att tänka positivt och bortse från störningsmomenten. Men han ser irritationer som en bra start till att hitta just det nyttiga och användbara.
Och det är mycket han stör sig på, bland annat hur många tror att de kan växa på Facebook när det handlar om att växa som Facebook, eller som Uber eller som SD (!). När vi går från det industriella till det digitala sker det i tre steg. Först nätverkar man för att skaffa sig en bild och lära. Sedan är det dags att "prototypa" för att sedan utveckla den nya affären (eller idén).
Det finns tre sorters digital närvaro, som är väsentlig att känna till, 1:or, 9:or och 90:or. En procent av dina följare älskar allt du gör och lajkar på löpande hand. De är najs men inte så viktiga. Men det är nio procent, som är avgörande för framgången. Det är de som har åsikter och kommenterar även om de inte alltid smeker medhårs. Och så har vi de nittio procenten, som flyter med och använder justa lösningar. Det är de som gör vågen när allt fallit på plats och nyttan är uppenbar.
Så det handlar om att få 9:orna att agera! Det är de, som delar på nätet med egna kommentarer vid delningen, och som sprider ditt budskap till många utanför din komfortzon, eller filterbubla, som Jesper Åström kallar det. De ger den virala effekten. Det är dem du ska kittla!
Mitt i allt detta säger plötsligt Jesper Åström att det som gäller nu kanske inte gäller om ett halvår. Det är farligt att vara för låst vid en medieplan. Strategier måste ständigt omprövas. Och han fortsätter att beskriva sina irritationer. Det handlar om allt det där vi säger, som befäster gamla sanningar utan att kika runt hörnet och hitta alternativ och nya lösningar. Vi säger att data är tråkigt, att det gäller att sparka de som inte håller måttet, att det bara är köpa resonemanget, att vi vet så mycket, att allt går så fort och att vi organiserat oss fel et cetera.
Istället ska vi testa våra "lögner". När man väl kommit på hur något ska användas (göras), ja då händer det grejer!
Referatet är skrivet av Astrid Boisen, Sveriges Kommunikatörer Region Västra, under Mediedagarna i Göteborg. För mer information om föreläsningen och programmet, besök MEG.