Lucka 1 - Mats Strömqvist

Publicerad: 28 nov 2018

Vad utmärker kommunikationsåret 2018?
–Den rörliga bilden ökar i alla kanaler och år 2020 spår man att ca 80% av all kommunikation kommer vara rörlig på Facebook, Instagram och andra sociala kanaler. 
Fler har börjat använda live streaming och dom tidigare unika instagramformaten fungerar nu att publicera på andra kanaler såsom Facebook och Youtube.
Man kan undra hur stora Twitter hade varit utan Mr Trump.

–Kommunikatörer förbereder sig mer och mer inför det kommande webbdirektivet som ställer krav på textade filmer. Detta har också påverkat vårt arbete med grafikappen Clipsk. Vi har varit i kontakt med olika organisationer för att möta behoven som finns bland människor med funktionshinder.

 Du är med och arrangerar kursen Filma med mobilen tillsammans med Helena Brunkman. Vilket är ditt bästa tips till en kommunikatör som vill komma igång med att använda mobilen mer i sitt arbete?
–En tydlig vinkel på sitt inslag är viktigt, vilket förkortar hela processen fram till publicering.
Att satsa på två bra myggmikrofoner med puffskydd, så att man får ett bra ljud. Detta är viktigare än att bilden är perfekt komponerad. Ett litet bordsstativ som blir till ett smidigt handtag för telefonen och vips så blir bilden stabilare och man får bättre koll på sin skärm. Välj mycket minne i telefonen, så slipper man slänga material som kanske kunde passa in i någon senare produktion.

Vilka kompetenser tror du är viktigast att en kommunikatör besitter inför framtiden?
–Att få större mandat att driva kommunikationsfrågor som den expert på kommunikation man är. Vara öppen och nyfiken på nya verktyg som möjliggör snabb kommunikation som har ett nyhetsvärde.

Vad är det bästa med julen?
–Att varva ner och se tillbaka på ett spännande år, både privat och i jobbet.
Min ambition är att klippa ett sammandrag av allt roligt jag filmat med familjen. Det är ju så  enkelt i iMovie, redigeringsprogrammet alla har i sin iPhone. Det blir säkert en mysig stund med många skratt tillsammans med barn och släkt.

 


I Sveriges Kommunikatörers julkalender lyfter vi personer som deltagit i olika sammanhang under året.

Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 800 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.

loader
Laddar