Lucka 24

Publicerad: 24 dec 2016
Vad utmärker kommunikationsåret 2016?

–Jag tror inte att någon som arbetar med kommunikation inte påverkas av Brexit och Trump. Vi har pratat om tydlig kommunikation som engagerar i hjärta, själ och hjärna så länge jag kan minnas och jag blir arg och ledsen över utfallet men inser att det som ingen trodde kunde hända ändå hände för att kommunikationen helt enkelt lyckades. Budskapet att bygga en mur till Mexico betyder egentligen löfte om att stoppa den illegala invandringen. Detta fenomen kommer att kräva en hel del reflekterande om var gränserna går i framtiden för vi har blivit uppfödda i vårt yrkesliv på sanning, relevans och fakta.

–En av de andra värdarna för Sveriges Kommunikatörers julkalender, Anders Sjöstedt, skrev något tänkvärt: "kommunikationen ÄR strategin". Jag tror att han har rätt. 2016 blev året då alla som arbetar med kommunikation fick ännu mer ansvar.

Vilka kommunikationstrender ser du 2017?

–Fortsatt engagemang, kunskap och intresse för affär och verksamhet för att lyckas som kommunikatör. Kommunikationen är idag så oerhört central att den lämnas bara till kommunikatörer som vill vara delaktiga i verksamheten och i processerna och som vill vara med i beslutsfattandet. Den digitala transformationen fortsätter förstås och kommunikatören förväntas vara den som kan mest om hur den digitala utvecklingen påverkar omvärld, affär och beteende.

Vad kommer Sveriges Kommunikatörer att satsa på under 2017?

–Vi vet att det finns en stor efterfrågan på digital kompetensutveckling vilket gör att vi fortsätter att satsa på digitalt i hela vårt erbjudande. Mycket handlar om att lära och att lära om och i det fallet är utbildning oslagbart. Vi har idag utbildningar i allt från att ta fram digitala strategier till att lära sig hantverket, till exempel Filma med mobilen, en endagarskurs som över 350 personer gick under 2016 och som vi fortsätter med även under 2017.

–Vi kommer också att påbörja ett projekt som vi kallar "nya kommunikatörsrollen" där min förhoppning är att vi ska definiera vad den innebär och kunna erbjuda verktyg och kompetensutveckling i olika format.

Vad önskar du dig i julklapp?

–Att kommunikatörer äntligen får bättre självförtroende 2017 i takt med att kommunikationens betydelse hela tiden ökar.

–Till sist vill jag passa på att önska alla kommunikatörer en riktigt god jul med god mat, trevligt sällskap och tid för att ladda upp batterierna.


I Sveriges Kommunikatörers julkalender lyfter vi fram personer som deltagit i olika sammanhang under året.

 

loader
Laddar