Lucka 7 - Eva Åberg

Publicerad: 7 dec 2018

Vad utmärker kommunikationsåret 2018?
–Jag ser en så oroande trend just nu med en stark polarisering av åsikter i det offentliga rummet likväl som i det privata. Ett kommunikationsklimat där det är intressant att göra sin röst hörd men inte att lyssna, där samtal har ersatts av debatt med vinnare och förlorare och där känslomässiga budskap segrar över vetenskaplig fakta.

–Jag ser också en trend där det fria ordet är hotat. I Almedalen hade jag medverkande vänner som inte stod nämnda i programmen av säkerhetsskäl. De lever under hot för ord de skrivit i Sverige 2018. Och jag tänker på de som inte längre vågar kommunicera. Som är tystade. På oss som fortfarande har en röst, en kanal och ett språk vilar ett tungt ansvar idag. 

Vilka kommunikationstrender ser du 2019?
–På en helt annan nivå än svaret på förra frågan så säger jag: Företagsappar för interkommunikation! Numera sitter arbetsgrupper ofta spridda geografiskt och att arbeta hemifrån blir vanligare. Eftersom vi använder mobilen mer än datorn idag så tror jag att att appar för interkommunikation kommer att öka. De kommer att vara ännu ett sätt att engagera medarbetare och kommunicera effektivare. I bästa fall konsoliderar apparna information från olika interna system så att de förenklar tillvaron för användarna.

Du är kursledare i kursen Att leda utan att vara chef, och arbetar med ledarskapsutveckling dagligen. Har du ett tips till någon som vill utvecklas till en bättre kommunikativ ledare? 
–Lägg ned lite extra krut på att skapa riktigt bra gemensamma möten där alla känner sig välkomna att bidra. Ta hjälp om det känns svårt.

–Skapa verklig närvaro i dina individuella möten genom ögonkontakt och full fokus. 

–Våga se och tala om konflikterna. Vänta inte för länge med att ta in hjälp om det skulle behövas. 

–Spara de mail du skriver på kvällar och helger i utkorgen för att sända iväg dem nästa vardagsmorgon. 

Kommer du titta på Kalle Ankas julafton i år?
–Troligtvis inte. Just då förbereder jag nog maten. 

 


I Sveriges Kommunikatörers julkalender lyfter vi personer som deltagit i olika sammanhang under året.

Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 800 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.

loader
Laddar