Maktens språk talat i Stockholm

Publicerad: 11 jun 2015

Roberta AleniusRoberta Alenius berättade om sin vardag som presschef för statsminister Fredrik Reinfeldt - som aldrig var särskilt mycket vardag alls.
- Det var kanske någon julafton som telefonen inte ringde.

Roberta Alenius är sedan några veckor kommunikationschef för Telia Sonera Sverige och hade också några spaningar kring skillnader mellan politik och näringsliv.
- I politiken ska förtroendet maxas var fjärde år på valdagen. I näringslivet kan man alltid komma tillbaka och göra om.

Maria Rankka har som VD för Stockholms handelskammare flera gånger använt språk som ett sätt att få ett kommunikativt övertag.

- Till exempel att det flyttar människor till Stockholm som två fulla SL-bussar om dagen. Metaforer kan bli som ett tankevirus.

Katarina Barrling, Mikael Törnvall

Katarina Barrling levererade en analys av hur makten använder språket, och vad språket gör med oss.
- Jämför orden riskkapitalist med entreprenör. Den första är profithungrig och omänsklig. Den andra arbetar i sitt anletes svett. Men det kan vara samma person, sa Katarina Barrling som också tyckte att det skulle införas ett inflationsmål för prefixet "super".

Mannen som stått bakom många av Barack Obamas kända tal, Jon Favreau, berättade om livet i närheten av världens mäktigaste man. Han beskrev sin resa dit som ytterst slumpartad men medgav att han alltid velat berätta historier - istället för att som sina jämnåriga tjata om godis i affären ville han ha böcker. Han underströk vikten av humor och äkthet, men framförallt empati.
Adam Price- The story is more important than the words, but the words should be the ones people use, sa han och berättade också hur själva processen gick till, med utkast och korrekturanteckningar mellan hans stab av talskrivare och det ovala rummet.

En favorit i tv-tablån i Sverige har varit Borgen, som vunnit flera internationella priser och sålts till många länder. Premissen - hur mycket är en människa beredd att offra för att behålla makten?
Borgens manusförfattare Adam Price berättade om balansgången, intrigerna och verkligheten.
- Kan man göra en tv-serie om politik utan att påverka opinionen? Ja, det visade undersökningar att man kan. Men när politiken började överträffa dikten, då var det dags att sluta.
Han menade också att man blir lite beroende av att ständigt ifrågasätttas. Därför kommer hans nästa projekt att handla om religion.

Hela dagen filmades av Utbildningsradion och kommer att finnas på deras URPlay-tjänst i höst.

Maktens språk är ett samarbete mellan Washingtonseminaret, Fokus, Hill + Knowlton och Sveriges Kommunikatörer och är en turné som gått till Köpenhamn, Stockholm och Oslo.

Intervju med Jon Favreau i SVT Aktuellt (26:40) 

Ledarskap och ledarstöd
loader
Laddar