Månadens frukost - för dig som vill förstå valet i USA

Publicerad: 14 okt 2016

Under kommande upplaga av månadens frukost kommer USA-experten Johan Ingerö att analysera det pågående valet i USA. Johan Ingerö är sedan hösten 2015 välfärdsansvarig på Timbro. Han var tidigare presschef i Kristdemokraternas partiledarstab och har även en bakgrund som ledarskribent på Svenska Dagbladet. Dessutom har han varit redaktör på Magasinet Neo och kommunikationskonsult på Medial Kommunikation. Vid sidan av sitt arbete med välfärdsfrågor är Johan Ingerö också en flitig kommentator av amerikansk politik. Sveriges Kommunikatörer ställde tre snabba frågor till Ingerö inför frukosten.

Varför ska man komma på Månadens Frukost: Inför valet?

- De svenska medierna uppmärksammar det amerikanska presidentvalet som aldrig förr. Men mycket är ändå helt obegripligt för svenska tittare. Nu har du chansen att fördjupa din förståelse för vad som sker på andra sidan Atlanten - och hur det påverkar oss.

Barack Obamas succéartade kampanjer kom att bli en förebild för den politiska kommunikationen världen över. Många svenska partier kom att efterlikna Obama i sin kommunikation – vad tror du att de svenska partierna kommer att låna från Trumps och Clintons kampanjer?

- Det är svårt att översätta amerikansk kampanjlogik till Sverige, vilket de som försökt också har fått erfara. Men vissa läxor kan tillämpas här. Till exempel använder sig Vänsterpartiet alltmer av formuleringen "riggad ekonomi", som används flitigt av både Bernie Sanders och Donald Trump.

Opinionssiffrorna spår att Clinton går segrande ur valet – tror du att en helomvändning till fördel för Trump är möjlig? Vad skulle i så fall kunna orsaka en sådan?

-Valet avgörs av vems sida som är mest mobiliserad, och med två så impopulära kandidater är den frågan fortfarande öppen. Så även om mycket talar för Clinton är inget avgjort än.

 

PR och Media
loader
Laddar