Nästa steg i att filma med mobilen

Publicerad: 25 sep 2017

2015 års medlemsundersökning visade att Sveriges Kommunikatörers medlemmar ville ha en utbildning i enkel filmproduktion. Till följd av detta arrangerades kursen Filma med mobilen i samarbete med Helena Brunkman som tidigare har arbetat som journalist och redaktör på TV4, och Mats Strömqvist, videofotograf som tidigare har arbetat med Uppdrag granskning. Det som började med ett önskemål från medlemmarna har lett till Sveriges Kommunikatörers mest bokade kurs någonsin med över 500 deltagare.

"Kommunikatörer förväntas kunna producera enkla filmer"

Men vad är det som gör kursen så populär? Under det senaste året har de stora sociala medier-kanalerna gjort satsningar som premierar rörlig bild. Genom att publicera enklare videofilmer istället för stillbilder kan organisationer får betydligt större räckvidd på sina inlägg. Brunkman menar att det även är kursens kombination mellan praktik och teori som är nyckeln till framgången:

– Vi har lyckats kombinera mycket praktisk övning med teori om filmspråk, dramaturgi och intervjuteknik. Dessutom har vi den absolut senaste tekniken som deltagarna får prova, till och med sådant som ännu inte kommit till den svenska marknaden. Men framför allt handlar det om att landets alla kommunikatörer förväntas kunna producera enkla filmer idag.

Efter kursen har deltagarna möjlighet att vara del av en exklusiv facebookgrupp där det förs diskussioner om mobilfilm, ny teknik och kreativa produktionsidéer. Gruppen har idag 400 medlemmar.

Filma med mobilen – avancerad

I höst arrangerar Sveriges Kommunikatörer en uppföljare till Filma med mobilen där deltagarna arbetar ännu mer kreativt och lär sig nya klipptekniker. Man får även lära sig att arbeta med steadicam och helt ny teknik för live-streaming.

– Man ska gå kursen om man vill ta ett ordentligt steg i sin utveckling inom filmproduktion. Vi släpper loss kreativt och jobbar med både musik och en del effekter. Vi lär ut mer om bildavläsning och lär ut hur man till exempel förkortar tid i film på ett snyggt och enkelt sätt. Vill man prova att jobba med steadicam så finns även den möjligheten, säger Brunkman.

Efter att ha undervisat 500 deltagare är Helena Brunkman imponerad över hur många bra videofilmer som har producerats under kursdagarna. Att vara kursledare för Sveriges Kommunikatörers populäraste kurs har även bidragit till fina minnen. 

– Jag har imponerats över hur otroligt mycket deltagarna lärt sig på åtta ynka timmar och hur fina och många gånger modiga filmer de gör i slutet av dagen. Det roligaste minnet är nog när två grisar hade en liten "kärleksstund" i en hage, vilket en av våra deltagare drog nytta av på ett exemplariskt sätt!

Uppdragsutbildning

Filma med mobil har även köpts in som uppdragsutbildning till flera organisationer. Nilla Peterson, som är utbildningschef på Sveriges Kommunikatörer, menar att fler organisationer idag vill berätta med hjälp av rörlig bild.

– Vi fått flera uppdrag och förfrågningar från företag, organisationer och kommuner om att hålla kurser i den egna organisationen. Många vill utbilda fler än bara en person kring enkel filmproduktion då det här sättet att kommunicera och berätta ökar inom organisationerna. Det känns både roligt och bra att vara med och höja kompetensen i dessa organisationer.


Vill du ha mer information om Sveriges Kommunikatörers uppdragsutbildningar? Kontakta Nilla Peterson, utbildningschef på Sveriges Kommunikatörer.

Digitalt
loader
Laddar