”Ökad harmonisering gynnar de som menar allvar med hållbarhetsarbetet”

Publicerad: 10 aug 2015

– Den viktigaste trenden inom hållbarhetsarbetet i Sverige just nu är ökad harmonisering. Fler och fler rådgivare, akademiker, politiker, hållbarhetschefer, vd:ar och generalsekreterare har börjat acceptera att hållbarhet inte bara är en populär term som du kan använda för att stärka sina gamla budskap. Det blir allt svårare att sälja miljöprodukter som producerats under odeklarerad arbetsmiljöpåverkan, eller att spela på konsumentens intresse för respekt för mänskliga rättigheter utan att samtidigt vara öppen med sin klimatpåverkan, säger Staffan Söderberg.

Staffan Söderberg är Senior Advisor på AMAP Sustainability och vice chair för ISO 26 000, en internationell standard för socialt ansvarstagande. Han menar att hållbarhet är alltmer definierat och att ledarskap inom området kräver eftertanke.

– Vi behöver fråga oss: vilken påverkan har vi på hela samhället? Hur stor är samhällsutmaningen inom de områden där vi påverkar? Vilka risker och möjligheter ser vi nu när vi förstår vår påverkan på samhället? Vilka verktyg är trovärdiga och kan hjälpa oss?

Staffan Söderberg säger att den ökande harmoniseringen mellan standarder, kampanjer, lagar, projekt, gynnar företag och organisationer som menar allvar med sitt hållbarhetsarbete.

– Det tas till exempel regionala steg framåt av Europeiska Kommissionens för hållbarhetsredovisning från större företag på den gemensamma marknaden, och den kommer snart en ny standard, ISO 20400, för hur du genomför hållbara inköp. FN tar därtill fram nya hållbarhetsmål.

Han inflikar:

– På minussidan ligger dock fortfarande bristande användning av de befintliga verktygen. De som väntar för länge kommer får en hel del reaktiva implementeringskostnader.

Hållbarhet och finansiell kommunikation
loader
Laddar