Att analysera de händelser och trender som påverkar verksamheten är en viktig del i att uppnå sina verksamhetsmål. Vi har därför tagit fram en guide för hur du på bästa sätt använder omvärldsanalys som kommunikatör.
Att bedriva löpande omvärldsanalys har många fördelar, speciellt i den informationsrika och föränderliga värld vi lever i nu. För dig som kommunikatör är det extra viktigt att vara delaktig i vad som händer, både i branschen och i omvärlden generellt.
Genom att kontinuerligt arbeta med omvärldsanalys stärker du ditt självförtroende i din roll samt din förmåga att argumentera för dina idéer och handlingsalternativ. Här är några av de konkreta vinsterna som finns att hämta för dig som kommunikatör:
Det första du måste göra är att definiera dina målsättningar, vilket kommer att hjälpa dig att hålla analysen effektiv och målinriktad. Fundera över vilken typ av information du behöver – är målet att kartlägga dina konkurrenters verksamhet? Är målet att “se in i framtiden”, exempelvis hur X kommer att påverkas under Y års tid? Eller är målet att vara uppdaterad på de senaste trenderna inom branschen?
När du har målbilden framför dig kan du efter den utarbeta ett antal frågeställningar för att konkretisera hur du ska göra för att uppnå dina mål. Några exempel på frågeställningar är:
När du definierat målbild och frågeställningar kommer de att fungera som vägvisare framåt i arbetet.
Det andra steget är att definiera den kontext som du och din arbetsplats verkar inom. Genom att avgränsa området för vad du ska undersöka undviker du känslan av att “drunkna i information”, och gör det lättare att veta var du ska börja. Du kan använda olika typer av avgränsningar beroende på vad du anser är relevant. Ett vanligt ramverk är att använda sig av så kallad PEST-analys, som innehåller följande parametrar:
Fundera över vilken eller vilka kontextuella parametrar som är viktiga för din verksamhet utefter dina satta målsättningar och frågeställningar. Sätt sedan dina frågeställningar i relation till de valda parametrarna – så har du ett bra tillvägagångssätt för att besvara dina frågor.
Att välja rätt informationskällor kan vara lite krångligt, eftersom det i början av projektet finns en uppsjö av olika källor att vända sig till. Skriv en prioriteringslista på vilka områden du vill bevaka, och gå sedan igenom vad det finns för:
I den här fasen har du förmodligen mycket information att analysera. Börja med att skapa analytiska kategorier för den information du fått för att göra arbetet lättare, exempelvis genom att skapa spindeldiagram, ordmoln eller en Excel-fil. Experimentera med olika sätt att analysera din information, och hitta sätt för att komma fram till de viktigaste slutsatserna. Hitta sedan en struktur för hur du ska presentera dina resultat på ett begripligt sätt.