Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Pascal Tshibanda är ny jurymedlem för Stora Kommunikationspriset: “Lätt och begriplig kommunikation är fint och eftersträvansvärt”

Pascal Tshibanda, kommunikationsdirektör på Botkyrka Kommun, har alltid arbetat i allmänhetens tjänst – först som journalist på Sveriges Radio, och sedan inom kommunsektorn. I år är han ny jurymedlem för Stora Kommunikations priset, och letar efter skickligt hantverk och begriplighet i vinnarbidragen.  

En man som står utomhus och ler mot kameran

Pascal Tshibanda arbetar som kommunikationsdirektör i Botkyrka kommun. Som person har han ett starkt samhällsengagemang och har länge jobbat för allmänhetens bästa. I grunden är Pascal journalist, han har arbetat inom public service på Sveriges Radio. För sjutton år sedan leddes han in på en ny karriärbana inom det offentliga.

– Jag har alltid brunnit för samhället. Jag tror det beror på att jag kommer från ett hem där vi har pratat mycket, debatterat mycket och uppmuntrats att läsa och studera. Samhällsintresset har alltid funnits i min familj.

Pascal menar vidare att det mest spännande med att arbeta inom offentlig sektor är att ha den breda allmänheten som målgrupp. En utmaning idag blir därför att målgruppsanpassa och segmentera budskap, samtidigt som man måste tänka inkluderande.

– Inom offentlig sektor måste vi blir bättre på att kommunicera på många språk. Tjugo procent av den svenska befolkningen har rötter utanför Sverige, så vi måste kunna kommunicera på andra språk och på enkel svenska. Idag är vi kommunikatörer en ganska homogen grupp, vi måste arbeta för att öppna upp yrket så att fler kan hitta in i det.

“Kommunikation behöver inte vara märkvärdig för att vara riktigt bra”

Pascal menar att kommunikatörsrollen har förändrats under de senaste åren – från att vara mer generalistfokuserad till att fånga upp kommunikatörens olika spetskompetenser. Detta gör det enklare för utomstående människor att förstå vilka beståndsdelar som utgör kommunikationsyrket. 

– Kommunikatörsrollen är väldigt förändringsbenägen, och just nu tror jag på att kommunikatören ska stå för fakta och samhällsinformation för att motverka spridningen av desinformation. Jag ser tyvärr också att vi som kommunikatörer har tappat fokus på grundproduktionen, den är kärnan i vårt yrke. 

Pascals mantra när det kommer till kommunikation är “enkelhet”. Som radiojournalist har han det i ryggraden att sortera bort överflödig information och skapa enkla, begripliga reportage.

– Jag brinner jag för begriplighet. Kommunikation behöver inte vara märkvärdig för att vara riktigt bra. Jag kommer att ta med mig medborgar- och demokratiperspektivet till juryn för Stora Kommunikationspriset. Det demokratiska uppdraget handlar om att inkludera alla, men man ska inte vara rädd för att ha glimten i ögat. Lätt och begripligt är fint och eftersträvansvärt, något att vara stolt över.