Våga använda rösten – bli en bättre talare

Publicerad: 18 mar 2015

Foto på Per Furumo– Tänk dig att du berättar en saga. Du kan läsa om Pippi Långstrump med den mest tråkiga, monotona rösten. Men du kan också berätta om Pippi med inlevelse.

– Trots att innehållet är detsamma, är det stor skillnad på det engagemang du kommer att skapa hos dina lyssnare. Detsamma gäller när du befinner dig i vilken annan talarsituation som helst, säger Per Furumo, som menar att det ytterst handlar om att "trigga" till lyssning.  

 

Tänk på tonfall och tempo

Per Furumo är utbildad på Kungliga Musikhögskolan har en bakgrund som sångpedagog. Det var under tiden då han turnerade internationellt som han upptäckte sitt intresse för den muntliga framställningen.

– I den anglosaxiska kulturen finns en tradition av att lära sig framträda, något som inte finns i de nordiska länderna. Jag insåg att detta med att hålla anföranden är precis som att sjunga. Samma saker påverkar mottagarens upplevelser. Det handlar om de signaler vi sänder genom allt från tonfall och melodi, till tempo, röstläge/röststyrka och pausering.

Per Furumo berättar att dessa verbala kroppsignaler kallas för paralingvistiska signaler, något som kommunikatören medvetet kan använda för att effektivare nå fram.

– Även om du som kommunikatör kan arbeta med en mängd olika saker, så måste du oftast i slutändan kommunicera muntligt. Genom att ha kunskaper i vad som påverkar den som lyssnar, kan du öka förutsättningarna för att nå fram. Det handlar helt enkelt om den muntliga kommunikationens underliggande ledtrådar.

 

Skapa förväntan

En viktig förutsättning för att åstadkomma god muntlig kommunikation är att skapa koncentration och förväntan. Rent konkret kan det handla om att lika ofta visa en bild efter att du har pratat om den, som innan. Det är också viktigt att inte ha bråttom, oavsett hur lite tid du anser dig ha. Vi människor speglar varandra. Visar du stress kommer du också att skapa en känsla av stress hos dina åhörare. Visar du lugn blir mottagaren lugn och känner förtroende. 

Per Furumo vill inte prata om rätt och fel i talarstilar. 

– Det känns förmätet, jag talar hellre om olika sätt att tala. Mitt jobb är att visa vägen för hur du kan öka förutsättningarna för ännu vassare kommunikation, att ge dig en tydlig ledstång.

 

Tips för dig som vill vässa talet

  1. Ha aldrig bråttom – oavsett hur kort tid du anser dig ha så undvik att ha bråttom. Om du stressar dig igenom ett anförande är det lätt att du får din publik att också känna sig stressad. Lugn inger förtroende. Notera att lugnt inte behöver vara synonymt med långsamt.

  2. Våga förstärka artikulationen – Att använda artikulation, medveten betoning och pausering förstärker ditt budskap. Även om det kan kännas ovant att använda rösten för att förstärka det du vill säga, är detta ingenting som mottagaren uppfattar som konstigt, tvärtom, du visar att äger situationen.

  3. Berätta! Oavsett om det handlar om presentationer, redovisningar, rapporter eller vad vi nu kallar våra anföranden så finns där alltid en berättelse. Berätta som om du berättade världens mest spännande saga för stora och små!
Personlig utveckling
loader
Laddar