"Var en del av kommunikationen istället för att försöka styra den"

Publicerad: 11 apr 2016

Text: Astrid Boisen

Som pinfärsk på jobbet hamnade Cecilia Sjöholm i hetluften när SVT avslöjade att Oatly använde animalisk gödsel vid framställning av ekologisk havre. Hennes lärtrappa blev minst sagt brant och det blev hon som tog intervjun med media trots att hon inte hade samma kunskap som hållbarhetschefen. Hennes kommunikativa kompetens avgjorde, trots hennes oro för att inte kunna göra företaget rättvisa, men hon hade hela ledningsgruppen med sig i beslutet att svara öppet, ärligt och utan rädsla. Oatly valde att bortse från sitt kameraförbud och hjälpte SVT vid filmningen. Alltså full öppenhet från ruta ett.

– Jag citerades "överallt", ingen direktkontakt togs från andra media för att följa upp, men jag bemötte reaktionerna direkt var de än kom ifrån. Idag kan en 17-årig youtubare sätta agendan och då gäller det att man är en del i kommunikationen, inte att man försöker styra den. Samhällsbevakning bygger på relation och att välkomna media. De ska granska, det är hållbart!

Nya spelregler

Det har blivit vanligt att pressmeddelanden tas rakt av men det är inte bra ur ett demokratiskt perspektiv. Cecilia Sjöholm berättar att hon som ung reporter på Värnamo Nyheter lärde sig att alltid kolla upp före publicering. Nu har arenan ändrat form och med den följer nya spelregler. Trovärdighet har blivit ännu viktigare än tidigare.

Just detta med trovärdighet blev ett problem för Cecilia Sjöholm när hon på sitt tidigare jobb på Malmö universitetssjukhus skulle möta pressen i samband med ett allt för snabbt fattat ledningsbeslut om att slå samman sjukhusen i Malmö. Hon visste inte vilken roll hon skulle ha efter sammanslagningen, eller om hon skulle finnas kvar som chef. Ändå skulle hon ratta kommunikationsarbetet. Hennes misstag då var att acceptera osäkerheten från ledningens sida. Allt skitsnack i korridorerna sipprade ut och lokalpressen blev medarbetarnas intranät. Kulturen vann vann över strategin, som var dålig, och beslutet kom att upphävas på grund av dålig förankring.

– Jag har lärt mig att jobbet ska ge energi, inte ta, och att inte kompromissa med mig själv. Gå om det behövs. Det handlar om att vara modig, om att våga se och känna av, om att använda sin inre kompass, vad man står för och om att veta vad man vill. Praktiskt handlar det om att utmana och hjälpa ledningen att förstå omvärlden och kommunicera med den, inte till den.

Tro på dig själv

På frågan "vad har du lärt dig?" kom svaret direkt:

– Det handlar om att lyssna, om att tro på sig själv, om att förstå kulturen, både inåt och utåt, och om att respektera olika perspektiv. När jag gick Communication Executive Program blev nyttan av att förstå affären plötsligt rolig. Jag som tidigare tyckt att ekonomi var tråkigt upptäckte nya samband och hade kul!

Ledarskap och ledarstöd
loader
Laddar