Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse breddar bilden av dyslexi

Publicerad: 27 nov 2017

Dyslexi betyder, översatt från grekiska, svårigheter med ord och förknippas vanligen med läs- och skrivsvårigheter. Susanna Cederquist, föreläsare på symposiet och grundare av företaget En bild av Dyslexi, menar dock att det finns mycket annat än läs- och skrivsvårigheter som förenar dyslektiker. Hon vill utmana den snäva bilden av dyslexi som en svårighet och menar att mycket tyder på att dyslexi är ett annat att sätt avkoda och ta in information, och att det kommer med många styrkor. Bland annat är dyslektiker starkt representerade i chefspositioner och dyslektiska astrofysiker har en häpnadsväckande förmåga att upptäcka svarta hål i rymden.

Superentreprenören Pigge Werkelin, som bland annat startat flera campingplatser och sju flygbolag, håller med Susanna Cederquist om att dyslexi kan vara en styrka. Pigge ser sin dyslexi som en gåva och menar att det är tack vare, inte trots, sin dyslexi som han blev en framgångsrik företagare. Han menar att hans skriv- och lässvårigheter i skolan så småningom gjorde honom orädd för att göra fel.

– När man inte längre är rädd för att göra fel så vågar man agera och då kommer framgång, säger Pigge Werkelin.

Han säger också:

– Om det fanns ett piller mot dyslexi skulle jag aldrig ta det!

Dyslexin utvecklade därtill Pigges kreativitet och förmåga att se världen på ett annat sätt. Medan klasskamrater snabbt blev mästare på att göra rätt och upprepa att 1+1 blir 2 fick Pigge testa sig fram och hitta kreativa tillvägagångssätt för problemlösning.

– I skolan blir 1+1 alltid 2 men ute i världen finns en mängd rätt och fel, menar Pigge.

På symposiet talade även:

H.K.H. Prins Carl Philip och H.K.H. Prinsessan Sofia, Gustav Fridolin – utbildningsminister, Gustav Källstrand – idéhistoriker på Nobelcenter och Elin Öberg – rekryteringsexpert, föreläsare och regionchef på fördomsfria rekryteringsföretaget TNG.

Dyslexialand

Genom kampanjen Dyslexialand vill Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse stärka unga personer med läs- och skrivsvårigheter och lyfta fram styrkan i att inte vara som alla andra. Dyslexi är mer än ett hinder – många entreprenörer, chefer och artister menar att de kommit dit de är tack vare just sin dyslexi. I Dyslexialand finner personer med dyslexi, men också anhöriga och andra med intresse i frågan, en mängd inspiration, fakta och upplyftande berättelser om dyslexi.


Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 700 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.

loader
Laddar