Så lyckas du med livesändning i sociala medier

Publicerad: 20 jun 2018

Hanaw Rashid

Hanaw Rashid

Hanaw Rashid är Content Strategist på The Amazing Society och har arbetat med digital kommunikation i över tio år – hon syns ofta i media i rollen som expert på digitala trender och sociala medier. Hon leder dessutom Sveriges Kommunikatörers nätverk för kommunikatörer verksamma inom digital kommunikation.

Vilka möjligheter ser du med att sända live på Facebook (eller på sociala medier generellt)?

– Dina följare får en notis och uppmärksammas om att du sänder live. Dessutom får du en direkt respons och kan ha en dialog med tittarna i realtid – du får ett engagemang på ett helt annat sätt och kan vara mer personlig.

Vilken utrustning behövs, enligt dig, för att genomföra en lyckad livesändning på Facebook?

– En mobil brukar räcka – man ska inte göra det för komplicerat. Men se till att ha en bra internetuppkoppling och inte livesända där det är mörkt eller mycket oljud. Det ska synas och höras vad du gör – blir det för stökigt kommer folk sluta titta. Mobil brukar alltså räcka men se till att ha bra ljud, bra ljus och bra uppkoppling.

Hur förbereder man sig inför en livesändning?

– Vill du ha tittare måste du förvarna om att du kommer sända live – ofta räcker det att skriva "måndag klockan 22 ska vi köra en livesädning – save the date" i sociala medier. Ett vanligt misstag är att man sätter igång en livevideo utan förvarning och folk har annat för sig. Det är också viktigt att du har en tydlig agenda för vad du vill säga. Livesändningen ska givetvis vara personlig och avslappnad men eftersom det är lätt att bli nervös är det viktigt att ha några punkter att förhålla sig till.

I vilka sammanhang är det särskilt passande att sända live?

– Vill du gå ut med något fort men inte har tid att redigera video eller göra en bild – då kan du livesända. Livesändning är också passande när du vill ha en dialog med din publik, vara personlig eller ge varumärket ett ansikte. När en högt uppsatt vd går in i livesändning och besvarar tittarnas frågor i realtid skapar det en fin, ärlig och transparent relation.

Vilket är det vanligaste misstaget när man livesänder på Facebook?

– Ett vanligt misstag är att man är lite för rädd och tänker att livesändningen måste vara helt perfekt. Många tänker att det kan skada varumärket om det inte blir en perfekt sändning men så tänker inte publiken i sociala medier – de är vana vid att det är oputsat och personligt så länge man har ett tydligt budskap.

– Ett visuellt tips är också att sätta människor i fokus under livesändingen och inte filma landskap eller miljöer – formatet är personligt.


Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 800 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.

Digitalt/ Strategisk kommunikation/ Varumärke
loader
Laddar