"Säg ja om du får frågan"

Publicerad: 30 maj 2016

Gästskribent: Johanna Sevonen

Får du möjlighet att moderera en konferens, ett evenenemang eller ett större möte så ska du tacka ja. Tycker jag. Lita på att du förtjänat möjligheten och gjort avtryck, för annars skulle du inte bli tillfrågad. En förutsättning är förstås att du har tiden och orken. Fallenhet och kompetens krävs liksom en del mod. Men framför allt är det hårt jobb under en begränsad tid det handlar om.

För mig krävdes ett år där jag lovade mig själv att säga ja till allt som inte skulle riska mitt eller någon annans liv. Att fylla 40 år hade alltså sina fördelar. Mina sex viktigaste insikter om att moderera är de här:

 1. Du är gummibandet som har till uppgift att stretcha allas tankeförmåga och lika snabbt få alla att studsa tillbaka till den gemensamma röda tråden.
  Mitt råd – var påläst men använd varje minut under presentationen till aktivt lyssnande för att summera viktiga poänger och förbereda följdfrågor.

 2. Din energinivå påverkar, du måste vara konstant inkännande för att bryggan mellan talarna ska landa rätt, inspirera publiken men inte vara för tongivande.
  Mitt råd – tänk att du är förstärkare åt varje talare och repetera budskap som du kopplar vidare med nästkommande talare. Du ska ha kontroll och kommando över scenen, energin och programmet  men du är inte huvudnumret, strålkastaren ska alltid lysa på talaren. 

 3. Du är säkerhetslinan som måste få också den mest rutinerade talaren att snabbt hitta lugnet för nerver har de alla och teknik kan haverera.
  Mitt råd – betydelsen av att gå igenom praktiska detaljer med talaren är stor, hur du påannonserar och avtackar, vilka som sitter i publiken och hur de beter sig eller när du signalerar att tiden snart är slut. Få talaren att känna sig omhändertagen och utvald, hämta vatten, småprata, testa att bildspel och mikrofon fungerar men alldeles oavsett: säkerställ att du också har en tekniker inom räckhåll.   

 4. Publiken mår bäst när talarna imponerar och det är din plikt att synliggöra värdet om det inte talar för sig självt. 
  Mitt råd – glöm att det finns genvägar, bearbeta det som sägs helhjärtat och framhäv det som är eller borde vara poänger och lyft fram nya infallsvinklar för publiken.

 5. Du får ovärderligt med energi från människor som vill utvecklas. 
  Mitt råd – föregå med gott exempel, visa din uppskattning och ge tillbaka! Ge snabb feedback och uppmärksamma engagerade talare och deltagare i exempelvis dina sociala medier så får du ytterligare en positiv energiutveckling.

 6. Din hjärna drabbas bokstavligen av träningsvärk. 
  Mitt råd – plåga inte din ömma muskel mer än nödvändigt. Undvik krävande möten och pressande uppgifter dagen efter så återhämtar du dig snabbare. Räkna med att du har en av dina minst kommunikativa dagar, allt annat blir en bonus.

Utan överdrift summerar jag moderatoruppdraget som arbetsamt men också magiskt berikande. Din extrema fokusering genererar i en grym kompetensutveckling och ditt nätverk breddas. Får du frågan – säg ja!

Personlig utveckling
loader
Laddar