Schysta övningar för mer jämlik kommunikation

Publicerad: 23 okt 2015

– Bilder utifrån gamla normer finns överallt, i media, i reklam och på nätet. Det gör något med människor att alltid bli placerade, och låta sig placeras, i ett visst fack, säger Stina Höök, regionråd på Region Värmland. 

Under 2014 släppte Region Värmland Schyst!, en handbok om hur vi kan kommunicera mer jämlikt. Sedan lanseringen upplever Region Värmland att efterfrågan varit stor kring hur organisationer och företag kan kommunicera mer jämlikt. De har därför tagit fram arbetsmaterialet Schysta övningar. Materialet syftar till att underlätta för alla som själva vill arbeta vidare med schyst kommunikation.  

Ifrågasätt normerna

De praktiska övningarna kan användas som hjälp för att ifrågasätta våra egna normer. Om vi oreflekterat följer normerna är det lätt att omedvetet utesluta individer eller hela grupper, på grund av de bilder eller ord vi väljer.

Övningarna består bland annat av att lära sig att välja jämställda ord, att tilltala alla, att inte använda könsbestämda uttryck som till exempel "tjejband" och att det helt enkelt går lika bra att säga förskolelärare istället för dagisfröken.

Granskat av Genusfotografen och Add Gender

Schysta övningar har tagits fram av Region Värmland och granskats av Tomas Gunnarsson, känd som Genusfotografen, och Hannah Lemoine, genusvetare på Add Gender. Även Region Värmlands båda regionråd, Tomas Riste (S) och Stina Höök (M) har varit engagerade i arbetet. Till exempel har båda ställt upp på bilder som ska illustrera hur olika män och kvinnor i maktposition brukar porträtteras.

Läs mer

Content
loader
Laddar