Sprid kunskap genom underhållning

Publicerad: 27 apr 2015

Foto på Alexis BarnekowEdutainment har funnits i alla tider. Det mesta har skett i form av underhållande historier som sprids via lägerelden, men grottmänniskornas teckningar och stora delar av bibeln är bra exempel på dokumenterad Edutainment. Det säger Alexis Barnekow, grundare och creative director på Green Hat People.

– Det hävdas att Walt Disney Productions myntade begreppet 1948 för att beskriva sin filmserie True Life Adventures, 15 pedagogiska kortfilmer om djur och natur. Filmerna belönades med totalt åtta Oscars och ledde till flertalet tecknade serier på samma tema.

Underhållande och engagerande

Edutainment kännetecknas av ett underhållande och engagerande upplägg med syftet att utbilda eller lära deltagarna, eller skapa större engagemang i en fråga.

– Förutom inom utbildning kan edutainment appliceras inom en mängd olika områden; inom internkommunikation för att ta till sig ett nytt arbetssätt eller inom marknadsföring för att få konsumenter att sprida budskap om produkter.

Alexis Barnekow berättar att det finns många goda exempel på lyckad edutainment.

– Inom skolan har konceptet vuxit ordentligt på senare tid, där spel i appar lär barn räkna och skriva. Enligt en undersökning gjord av Electronic Arts anser 8 av 10 svenska föräldrar med barn och ungdomar i åldrarna 0–16 år att det finns positiva effekter med sitt barns spelande. Främst är de bättre språkkunskaper som lyfts fram, men även bättre förmåga att lösa problem och bättre koordinationsförmåga.

Även inom marknadsföring och internkommunikation finns goda exempel att lyfta fram.

– Det finns många exempel på hur underhållande virala videos har hjälpt varumärken att undervisa konsumenter om sina produkter. Ett av de bättre exemplen är konceptet Will it Blend? som har spridits viralt. När det gäller internkommunikation är Gamestorming värd att lyfta. Det är en bok som handlar om hur underhållning är centralt för att skapa innovativa organisationer.  

Boka plats

Den 5 maj i Stockholm håller Green Hat People ett frukostmöte om Edutainment och erbjuder möjlighet att prova på konceptet. Läs mer och boka plats på Edutainment – den senaste trenden inom möten.

Content
loader
Laddar