Stor spänning när bästa kommunikativa ledarskap ska utses

Publicerad: 14 mar 2016

Stora Kommunikatörspriset består av fem kategorier. I kategorin Bästa kommunikativa ledarskap belönas en person med briljant kommunikativ förmåga som använder kommunikation som ett tydligt styrmedel för att leda en organisation, ett företag eller en grupp mot framgång.

Årets finalister är Caroline Andermatt som är ordförande för ISH och vd på Myrorna, Kristina Frid som är regionchef på Nordea och Lars Strömgren som är ordförande för Cykelfrämjandet.

 

Caroline Andermatt – ordförande ISH, vd Myrorna

Caroline Andermatt"Att få en finansminister att ändra sig är ingen lätt bedrift. Caroline Andermatt lyckades samla organisationerna inom Ideell Second Hand under ett gemensamt kommunikativt budskap: att noll procent moms skulle gälla för hela branschen samt att momshöjningen framförallt drabbar samhällets mest utsatta. Finansministern lyssnade."

Hur känns det att vara nominerad till Bästa kommunikation ledarskap?
– Överraskad, jätteglad och stolt. Vi nådde fram med vårt budskap och tillsammans lyckades vi, ISH, att få en finansminister att ändra sig. Fantastiskt roligt att det har uppmärksammats genom denna nominering.

Vad är bra kommunikation enligt dig?
– Ett tydligt och lättillgängligt budskap som berör och utmanar, väcker nyfikenhet och engagerar. Att det händer något hos mottagaren.

Vad är dina bästa tips när det kommer till kommunikativt ledarskap?
– Tänk noga igenom vad och varför du vill förmedla något och håll dig sedan till det. Ibland blir man ivrig och vill säga mycket, men ett tydligt budskap är så mycket bättre än flera på samma gång. Lek gärna med tanken att du är mottagaren och testa. Är budskapet lättillgängligt och tydligt? Når jag fram? Är det begripligt? Berör jag och väcker nyfikenhet?


Kristina Frid – regionchef Nordea

Kristina Frid"I en bransch som leds av ekonomer har Kristina Frid arbetat med att få ord som kommunikationsplanering och proaktiva medierelationer att vara självklara. Hennes digitala utgångspunkt har skapat en verksamhet där medarbetare och kunder är uppdaterade, och framförallt, engagerade."

Hur känns det att vara nominerad till Bästa kommunikation ledarskap?
– Otroligt häftigt, ärofyllt, glädjande och peppande. Jag är också stolt med tanke på vilka som är nominerade bredvid mig. Det känns som ett kvitto på att jag jobbar på rätt sätt som lägger ned så mycket tid på att planera min kommunikation.

Vad är bra kommunikation enligt dig?
– Det är viktigt att planera kommunikationen och tänka efter innan kring budskapen. Vad vill jag att mottagaren ska känna, veta och göra? Jag har läst kommunikationsvetenskap i flera år och tror att grunderna är bra att förstå. Alla företag och ledare som vill lyckas borde plocka in kommunikationsvetenskap som grund i ledarskapsprogram.

Vad är dina bästa tips när det kommer till kommunikativt ledarskap?
Att förstå att det är skillnad på att kommunicera och vara kommunikativ. Alla ledare kan kommunicera, men att verka som en god kommunikativ ledare är något annat. Då har du kunskap om kommunikationens framgångsvillkor, du är medveten om dess betydelse och du planerar därefter. Det är viktigt att lägga tid på kommunikationen och att förstå att ledarskap är att kommunicera.
Lars Strömgren – ordförande Cykelfrämjandet

Lars Strömgren"Lars Strömgrens drivna kommunikation har spelat en avgörande roll i förvandlingen av bilden av Cykelfrämjandet – från en sömnig pensionärsförening på hjul till en verklig gräsrotsrörelse som fångar upp de unga urbana cyklisternas vilja att skapa den hållbara staden och samhället."

Hur känns det att vara nominerad till Bästa kommunikation ledarskap?
– Det är fantastiskt roligt. Det här är en utmärkelse till hela cykelrörelsen och alla människor som engagerar sig i Cykelfrämjandet och som har gjort enorma insatser för att lyfta cykeln. Cykeln attraherar unga som gamla och att cykelrörelsen är en bred kyrka är dess styrka.

Vad är bra kommunikation enligt dig?
Att inte ge upp. Det gäller att fortsätta jobba på trots att det ibland kan vara krävande med alla möten, seminarier och debatter. Då tror jag att man alltid måste ha organisationens intresse för ögonen och att så att säga vara den som stannar kvar sist, diskar ur kaffekopparna och städar.

Vad är dina bästa tips när det kommer till kommunikativt ledarskap?
Att vara en del i den kraft som finns i en ideell förening som Cykelfrämjandet. Att självklart sträva efter att vara en synlig ledare som kan föra fram våra budskap, men också använda styrkan i att företräda en gräsrotsrörelse med ideella medlemmar som har sina egna berättelser och sitt eget driv.


Mer information

Stora Kommunikatörspriset

Delta under årsstämman

Sveriges Kommunikatörers årsstämma äger rum den 17 mars i Stockholm och är exklusiv för medlemmar. 

Jag vill gå på årsstämman! 

 

loader
Laddar