Sveriges Kommunikatörer intervjuar Anders Ygeman

Publicerad: 3 sep 2018

En vis människa ska ha sagt att vi bäddar för framtiden genom att lära från det förflutna. När det kommer till att vinna val bör man dock se tillbaka på det förflutna med försiktighet, menar Anders Ygeman. Mycket hinner förändras under åren mellan val.

– Det finns en tendens att man försöker vinna förra valet istället för nästa. Årets valrörelse blir helt annorlunda för oss eftersom vi tidigare var i opposition.

Sedan Obama kom till makten har den politiska kommunikationen i USA kommit att bli en inspirationskälla för kommunikatörer världen över som vill väcka engagemang. Hur gjorde han? Hur gjorde Trump? Vilka lärdomar kan vi överföra från valen i USA till vårt eget sammanhang? Det är frågor som många kommunikatörer brinner för att besvara.

Men även här menar Ygeman att vi måste vara aktsamma:

– Många jämför sig med USA men i USA tävlar man om en annan väljarskara. Förstår man inte logiken i valet i USA så kan man inte heller dra slutsatser och lärdomar från det. Jag är tveksam till att kopiera valstrategier för att de fungerat någon annanstans.

Samtidigt ska man inte vara alltför försiktig och tillrättalagd. Idag värderas äkthet högre än felfrihet och Ygeman lyfter autenticitet som en av de viktigaste egenskaperna hos dagens politiker.

– För 10 år sedan var det en allmän sanning att det var viktigt att inte göra fel – man behövde minimera sina misstag och vara korrekt. Det var nästan viktigare att inte göra fel än att göra rätt. Idag är det viktigare att vara autentisk. Trump gör fel gång på gång men han uppfattas som autentisk och autenticitet kommer bli allt viktigare. Det som binder samman Trump och Le Pen med Macron och Corbyn eller Sanders på vänstersidan är att folk tänker ”jag håller inte med men de säger vad de tycker” – de uppfattas som autentiska.

När Ygeman får frågan om hur han ser på kommunikatörens framtid förutspår han följande:

– Det kommer att finnas en stor marknad för kommunikatörer framöver. Trots att du själv är en duktig kommunikatör så betyder det inte att du inte behöver kommunikationsstöd. Dessutom finns ingenting som tyder på att det kommer bli färre kanaler.


Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 800 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.

loader
Laddar