Tips inför praktik – för alla parter

Publicerad: 22 apr 2016

Gästskribent: Suzan Hourieh Lindberg

Praktik är inte ett helt oladdat ord då det för vissa, ja kanske för de flesta praktikanter, har inneburit intressanta erfarenheter, medan för andra kanske mindre bra. Ordet slaveri har använts i sammanhanget och en och annan "jag har fått fylla goodiebags" har fått hänga på.

Även mottagare av praktikanter har olika erfarenheter. Drivna vill de att praktikanterna ska vara. Gärna även hungriga samt alla de beskrivningar som förekommer i annonserna. Ibland blir det helt enkelt inte så. Men hur ska man som blivande praktikant eller praktikplats tänka inför praktiken för att minimera risken för missnöje? För svaret: läs vidare.

Den första delen är för dig som söker praktik och den andra för dig som söker praktikanter. I den sista delen bjuder jag på ett case.

För dig som söker praktik – detta bör du diskutera på intervjun

Kunskap

Det första du bör fråga dig är: vad vill du bli bättre på? Är det kunskap du redan besitter men som du vill bli ännu bättre på, eller har du inte kunskap inom det ämnesområdet men vill komplettera med den till dina andra?

Exempel: du vill arbeta med content marketing och behärskar strategi-delen men känner att dina copy-kunskaper är låga. Då kan du söka dig till företag, organisationer med flera som erbjuder dig denna kunskap.

Därefter bör du fundera på vilken kunskap sitter du på idag, eller vad kan du erbjuda praktikplatsen. Det blir alltid bäst när det finns en "win-win" i praktiken. Inga arbetsplatser är fullärda och de som påstår detta är troligen lägst ifrån att vara just det. Nytt blod i den organisatoriska ådran är aldrig fel. Särskilt inte om blodet dessutom är syresatt. Ja, mina metaforer. Ändlösa.

Exempel: du kanske är en fena på webbanalys? Eller kanske har du erfarenhet av att utveckla strategier gällande sociala medier? Då vet de vad du kan göra i utbyte mot den kunskap de ger dig. Detta samt att de inte behöver hålla din hand genom hela praktikperioden.

Arbetstyp

Skulle du mot förmodan känna att du gärna vill att praktikplatsen "håller din hand" hela vägen så är det okej. Du kanske kommer på vad du är bra på under själva praktikperioden. Alla är vi gröna någon gång.

Ett tips är att då läsa bloggar, artiklar inom sådant som intresserar dig samt gå med i grupper på Facebook och/eller Linkedin som diskuterar just ämnet du vill lära dig mer om. För att inte tala om tutorials på Youtube, Lynda.com med flera. Kunskap är som bekant väldigt lättillgängligt och är du osäker på vad du vill ha som nischområde så är det bara att kolla runt och se vad du fastnar för.

När du söker praktik så är det bara att förklara att du gärna har en närvarande handledare som kan ge dig arbetsuppgifter samt visa hur de ska göras. På så sätt kan du känna dig trygg i att du gör rätt samt att det inte är ett större problem om du nu skulle göra någonting fel eftersom handledaren är nära till hands.

Råkar du vara mer av den självständiga typen så är det bara att tala om det på intervjun. Om man nu är självgående så bör man även ha en viss kunskap annars får du eventuellt en mindre närvarande handledare och inga tydliga arbetsuppgifter. Facebook är ingen arbetsuppgift såvida du inte optimerar företagets synlighet på ett eller annat sätt. Tänk alltså på att självständighet innebär olika saker för olika personer. På intervjun ska du fråga om de kommer ge dig tydliga arbetsuppgifter eller om du får lov att vara kreativ. Om du förstår vad jag menar... *Blink*

Mål

Alla har vi mål med våra praktikperioder. Vilket/vilka är din(a)? Exempel på mål kan vara:

  • extrajobb under studietiden
  • heltidsjobb efter studietiden
  • få erfarenhet och kunskap (i så fall vilka)
  • samarbeta/konsulta under eller efter studietiden
  • få bra kontakter,

Det kan handla om ett eller flera mål men var tydlig med att nämna dem under intervjun. Handledaren kan i så fall redan då berätta om dessa mål är möjliga att uppnå eller inte. Kanske kan det finnas villkor. Till exempel kan handledaren säga att personen inte kan lova en tjänst men att möjligheten finns om de anser att du har kunskapen, potentialen och/eller passar in i arbetsgruppen med mera. Då vet du vad som gäller. Det kan vara rätt skönt.

Är du intresserad av att få någon särskilt person på företaget som handledare? Mejla och fråga innan du skickar in en ansökan. Du vill inte vara den som sitter på en intervju med en eventuell handledare för att sedan be denna om en annan. Alla sitter vi på en ego.

Slutligen: var ärlig! Både gällande dina kunskaper och vad du vill. Det kommer du längst med. Du kanske inte får den praktikplats du först ville hamna på men vill du verkligen vara någonstans som inte uppfyller dina önskemål. Eller hamna på en arbetsplats där du inte kan nå upp till de krav som finns. Jobbigt.

För er som söker praktikanter – detta bör ni fundera på innan intervjun

Varför söker ni praktikanter?

Söker ni arbetskraft och vill testa praktikanter innan ni eventuellt anställer dem? Eller vill ni satsa på kunskapsdelning? Många frågor inom huvudfrågan, men det är oerhört viktigt att som praktikplats fundera på vad syftet är samt vad det tillför er och på kort samt lång sikt.

Det är inte ovanligt att man vill ta in en "talang" i hopp om att personen visar sig vara bra för företaget och att samma person vill stanna kvar efter praktikperioden. Trevligt! Däremot är det viktigt att det tydligt kommer fram i intervjun. Detta för att visa hur seriösa ni är i ert arbete kring employer branding. Det brukar uppskattas av den som söker praktikplats.

Säger praktikanten att denne gärna vill ha ett extrajobb efter praktikperioden? Var då väldigt ärlig med vilka krav, om så finnes, som gäller för att praktikanten ska få ett extraknäck hos er. Ja, ni förstår. Ärlighet. Mot både praktikanten och er som företag.

Hur är handledaren som ledare?

Denna fråga är viktig, vare sig det är just du eller någon annan i företaget som ska agera handledare åt en praktikant. Kommer det vara en mikro- eller makroledare? Eller kanske en flexiledare? Med det förstnämnda menar jag en ledare som gärna är med i varje steg och mikrostyr. Denna bör ha en praktikant som gärna och ofta får feedback. Alltså inte den som påstår sig vara "självständig" och som dessutom besitter en hel del kunskaper.

En makroledare däremot, ska gärna ha en praktikant som kan få en huvuduppgift och jobba självständigt utifrån den, men ha möjlighet för regelbunden feedback. Dock inte lika täta som mikroledarens. Även den självständige ska få lära sig nya saker.

En flexiledare är en som känner in praktikantens kunskapsnivå och önskemål. En praktikant är en människa och alla har vi bra och mindre bra dagar. En flexiledare kan anpassa sitt sätt utifrån det.

Det låter kanske som att företagen ska ge efter för alla krav och önskemål en praktikant har, men faktum är att effektiviteten är högre om du som ledare hittar en balans mellan mikro- och makrostyrning.

Slutligen: vad vill ni lära dig av er praktikant?

Studerande må vara gröna inom vissa fält, men ingen vet studentens behov och intressen mer än studenten själv. Vill ni som företag veta vad "det senaste" är inom sociala medier eller kanske film? Fråga en student som är insatt i dessa ämnen. En student med intressen inom ditt fält är guld värd.

Case: Jag själv!

Jag gjorde min första praktik på två företag: Tekniska museet och LynxEye Brand Consultants.

På Tekniska museet önskades en person som kunde arbeta med att ta fram en digital strategi. Jag önskade ett företag som sysslade med teknik och som kunde erbjuda mig PR-kunskaper inom tech. Min handledare var en makroledare, någonting som passade mig utmärkt. Vi skakade hand på det.

Under tiden fick jag en deltidstjänst på LynxEye, vilket ledde till den naturliga uppdelningen av min praktikperiod. Jag ville lära mig mer om varumärkesutveckling, och bättre strategibyrå än LynxEye är svårt att hitta. Jag var tydlig med min största styrka ligger i content marketing och det passade företaget utmärkt. I utbyte fick jag insikt i strategiarbetet kring varumärkesutveckling. På LynxEye är jag kvar, än idag!

Tydlighet och kunskapsutbyte är två ord jag anser är nyckeln till en lyckad praktikperiod, för samtliga parter.

Strategisk kommunikation
loader
Laddar