”Nu har vi en unik chans att lära oss om vår inre motivation”

Publicerad: 19 mar 2021

Vid distansarbete får vi en möjlighet att öva vår egen disciplin, hitta vår motivation och mejsla fram vårt optimala fokus. Det är en stor vinst med Corona-krisen, menar Britta Bylander mindfulnessinstruktör och ledarskapscoach.

Vi ställde fem frågor om självledarskap i och med pandemin till ledarskapscoachen Britta Bylander. Hon är kursledare för Utveckla ditt självledarskap och bli en bättre ledare - SIY, en kurs i emotionell intelligens som skapades för och på Google.

Varför kan det vara svårare med disciplin när vi arbetar hemifrån? 

– Det är väldigt individuellt hur effektiv man känner sig när man jobbar hemifrån. Hemma har vi många fler distraktioner. Att ha många bollar i luften är inget vår hjärna klarar av. Det blir fler saker som blir gjorda och kan fortfarande ha kvalitet men vi blir trötta i hjärna och det tar extra energi och kraft som vi skulle kunna lägga på annat. Hjärnan måste ha fokus en sak i taget för att må bra.


Vad kämpar folk särskilt med i och med Corona?

– Att hålla fokus och att inte bli splittrad av allt som finns hemma och pockar på uppmärksamhet. Det är just det vi övar upp med mindfulnessövningar. Det är ett perfekt tillfälle att öva på att vara mindful. Då ger vi något hela vår uppmärksamhet. Blir vi distraherade av annat går vi genast tillbaka till det som är vårt fokus. Övningen är just att upptäcka att man blivit distraherad och återgå till det fokus man valt. Med träning blir det allt lättare att både upptäcka att man tappat fokus och att återvända.


Vad finns det för risker med att distansarbeta i längden?

– Är man en extrovert person är det ofta genom kontakten med andra som man får energi. Den stora utmaningen blir avsaknaden av den sociala gemenskapen. Visst har vi digitala möten men jag tror inte det når hela vägen för att vi ska känna att vi är tillsammans.

Hur kan man upprätthåll motivation och ett hållbart arbete över tid?

­– Självledarskap baseras på självkännedom. Det är den stora fördelen med denna kris, att vi tvingas lära känna oss själva. Det är lätt att se förbi det när vi har fullt av människor runt om kring oss. Nu när man istället tvingas jobba med sin egen motivation, måste man förstå sina inre drivkrafter och vad som faktiskt fungerar. För många kommer det vara besvärligt, vissa kommer upptäcka att de kanske inte är så passionerade för sitt jobb. Andra kommer kunna optimera sitt sätt att arbeta. För att hålla i detta över tid måste man dock göra en självrannsakan och man kommer då få det mycket lättare med fokus och motivation, även om man återgår till kontoret.

 

Vill du lära dig mer?  Läs om kursen Utveckla ditt självledarskap och bli en bättre ledare - SIY.

Behöver du extra stöd?

Pandemin har skapat ett enormt behov av att reflektera, innovera och bolla med kunniga i liknande situation. Kika på våra nätverksgrupper och se om du hittar en som passar just dina frågor.

loader
Laddar