Medlemserbjudande: Viralgranskaren – en konferens om källkritik

Publicerad: 18 okt 2017

Gästskribent: Jenny Hedelin

Källkritik och faktagranskning - en grundbult inom god journalistik – har plötsligt blivit ett högaktuellt ämne även för den breda allmänheten, inte minst genom USA:s omstridde president Donald Trump, Brexit och den pågående integrationsdebatten. Med Viralgranskaren, vinnare av Stora Journalistpriset 2014, har Metro skaffat sig en framskjuten position inom området källkritik, där man under de senaste åren granskat och stuckit hål på ett stort antal virala nyheter.

– Fejkade historier och skruvade påståenden – nätet är fullt av fallgropar. Viralgranskaren granskar påståenden som fått stor spridning och jobbar för ett mer källkritiskt tänkande i samhället. Projektet har fått stor uppskattning, men det behövs göras mer, säger Åsa Larsson, flerfaldigt prisbelönt journalist och föreläsare på Metro.

Årets förnyare

2014 tilldelades Åsa Larsson tillsammans med två Metro-kollegor Stora Journalistpriset i kategorin "Årets förnyare" för sitt arbete med Viralgranskaren med motiveringen:

"För att de skapat en genial metod för att avslöja vad som är myt och vad som är verklighet i den virala värden"

– Vi har satsat på att inspirera människor att granska sina egna flöden och tänka till innan de delar. Genom att gräva om påståenden som vi får till oss i vardagen och visa människor hur de själva kan bli viralgranskare så hoppas vi att det leder till en värld där folk är mer medvetna om vilka som försöker påverka dem och kan fatta mer informerade val, säger Åsa Larsson vidare, som tillsammans med kollegan Hugo Ewald är redaktör för Viralgranskaren på Metro. 

25 mäktigaste aktörerna

Tidigare i år listade tidskriften Scoop som skriver om grävande journalistik, de 25 mäktigaste aktörerna i Grävsverige där Metros Viralgranskaren utnämndes till Sveriges fjärde mäktigaste aktör inom grävande journalistik. I motiveringen konstateras att Viralgranskarens nytta inte går att överskatta.

”Den var en sensation när den lanserades. En folklig granskare vars nytta inte går att överskatta. I tider då fake news och moldaviska troll sprider ut sig visar Viralgranskaren vad som är rätt eller fel”,  lyder motiveringen.

Den 13 mars i år inrättades Källkritikens Dag i regi av Metros Viralgranskaren, en öppen heldagskonferens riktad till allmänheten om just källkritik.

– Alla pratar om vikten av att bli bättre på källkritik men verkar lite osäkra på var man ska börja. Det här är ett utmärkt tillfälle att faktiskt göra något. Engagera din klass, prata med en bekant som inte verkar faktakolla saker innan den trycker på dela-knappen, testa att viralgranska själv, tipsar Åsa Larsson.

En konferens om källkritik

Efter den enorma succén med Källkritikens Dag i våras anordnar Metro Events nu en exklusiv konferens som vänder sig speciellt till dig som på det ena eller andra sättet arbetar med kommunikation - eller som bara är lite extra samhälls- och medieintresserad.

Viralgranskaren – en konferens om källkritik som äger rum på China Teatern i Stockholm den 21 november, får du se och höra några av Sveriges mest färgstarka mediepersonligheter, däribland en av 2000-talets mäktigaste mediechefer Gunilla Herlitz. Ta tillfället i akt att få höra dem resonera runt källkritik utifrån deras specifika perspektiv och expertis – allt i en underhållande inramning. Konferensen modereras av Mattias Konnebäck och med framträdanden av imitatören och skådespelaren Rachel Mohlin.


Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 400 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.

loader
Laddar