Här är vinnarna av Stora Kommunikatörspriset 2018

Publicerad: 22 mar 2018

På torsdagskvällen den 22 mars delade Sveriges Kommunikatörer ut sitt årliga pris under en middag på Nordiska museet. Stora Kommunikatörspriset har delats ut av organisationen sedan början av 90-talet.

– Många av årets vinnare representerar samhällshändelser eller organisationer och företag som har betytt mycket för samhällsutveckling under 2017. Det är ett bevis på att kommunikation inte är fernissa utan ett viktigt verktyg som kan skapa verklig förändring, säger Per Mossberg, juryns ordförande och styrelseordförande för Sveriges Kommunikatörer.

Samhällsperspektivet märktes inte minst genom årets hederspris som togs emot av Gabriella Ohlzon och Carolin Solskär som var drivande i Metoo-rörelsen i Sverige.

– Vi är väldigt glada att få ta emot årets hederspris. Det här priset är för alla dem som vågade träda fram och stå upp för sin egen rätt när ingen annan gjorde det. Och det är bara början, säger Gabriella Ohlzon.

Här är alla vinnare i Stora Kommunikatörspriset 2018:

 

Stefan Hector, chef operativa enheten på nationella operativa avdelningen, Polisen

Kategori: Bästa kommunikativa ledarskap

"Stefan Hector, chef operativa enheten på nationella operativa avdelningen, var nationell kommenderingschef vid terrorattentatet och ledde det övergripande polisarbetet och de nationella operativa resurserna, i samverkan med andra myndigheter. När det ofattbara hände mitt i Stockholm en vanlig fredagseftermiddag var Polismyndigheten redo att kommunicera och möta människor, snabbt och handfast på plats och via medierna. Resultatet blev att en unik mänsklig gemenskap spred sig istället för kaos och splittring. Stefan Hector blev en symbol för Polismyndighetens trygghetsskapande kommunikation under terrorattentatet."

 

Malmö stad, kommunikationsavdelningen

Kategori: Bästa kommunikation offentlig organisation

"Trots tuffa utmaningar eller kanske tack vare dessa har Malmö Stad i hård konkurrens lyckats attrahera och behålla nyckelpersoner för att skapa bra förutsättningar för alla medarbetare att bidra till Malmös utveckling. Malmö stads kommunikationsavdelning har genom att engagera chefer och kommunikatörer utvecklat den kommunikativa förmågan i hela organisationen, vilket har ökat engagemanget på de många arbetsplatserna i kommunens verksamheter. Tillsammans med en bredd i kommunikationsaktiviteterna har tusentals eldsjälar stigit fram inom Malmö Stad."

 

Swedbank, externkommunikationsteamet

Kategori: Bästa kommunikation näringsliv

"Med flera smarta kommunikationsaktiviteter i traditionella och sociala medier under 2017, däribland företagskampanjen Rivstart, har Johan Eriksson och kommunikationsteamet skapat både nytta för befintliga och nya kunder och lyckats förflytta varumärket. Arbetet som genomfördes under 2017 har en långsiktig grund att stå på för att leva kvar år efter år när nya entreprenörer genomgår programmet och blir ambassadörer."

 

Politikerveckan i Järva, The Global Village

Kategori: Bästa kommunikation ideell organisation

"För kommunikation som valde att prata till en grupp människor istället för att prata om dem. Politikerveckan i Järva lockade statsminister Stefan Löfven att avstå från Almedalsveckan. Till Järva kom många politiker men också vanliga stockholmare för att lyssna och diskutera politik. Ahmed Abdirahman lyckades skapa en lokal och nationell plattform för frågor om integration, mångfald, social hållbarhet och jämställdhet."

 

Sauda Luzze, Initiativtagare Afroboost och Volontär för FN

Kategori: Årets unga talang

"Med en vilja att förändra synen på unga svarta kvinnor och ett stort mod har Sauda tagit sig hela vägen till FN. Sauda har använt kommunikation för att nå ut och skapa plattformar där människor kan mötas och skapa verklig förändring."

 

Metoo-rörelsen

Kategori: Hederspris

"Berättelser som inte bara var en hashtag utan början på en verklig förändring för att få ett slut på sexuellt våld och ofredande. Bransch efter bransch steg gemensamt fram i upprop och gjorde upp med år av sexuella trakasserier och tystnadskultur. Rörelsen lyckades tack vare Gabriella Ohlzon och Carolin Solskär samla tusentals människor på Sergels torg i Stockholm och runt om i landet i en gemensam manifestation. Metoo präglade hösten och vintern 2017 men är en rörelse som vi ännu inte kan överblicka resultatet av. Gabriella Ohlzon och Carolin Solskär får genom mottagandet av Sveriges Kommunikatörers hederspris symbolisera alla de insatser som gjort att Metoo-initiativet fått sådan uppmärksamhet och fäst uppmärksamheten på oacceptabla beteenden."

 

Juryn bestod av:

Per Mossberg, ordförande, Sveriges Kommunikatörer (juryns ordförande), Hanna Brogren, generalsekreterare, Sveriges Kommunikatörer, Eva Corp, kommunikationschef, Regeringskansliet, Åsa Jamal, kommunikationschef, Telia Sverige, Ann Lindell Saeby, kommunikationsdirektör, NCC, Lamin Sonko, PR advisor, Jung.

 

Missa inte fotografierna från kvällen (Foto: Jens Reiterer, Sthlm Eventfoto):

Stora Kommunikatörspriset 2018


Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 400 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning. 

loader
Laddar