Lucka 21 - Stefan Hector

Stefan Hector, chef för operativa enheten på nationella operativa avdelningen, var nationell kommenderingschef under terrorattentatet i Stockholm. Polismyndigheten har hyllats för sin kommunikativa insats som trots det hemska skapade stor gemenskap istället för splittring. För sina insatser under händelsen fick Stefan Hector ta emot Stora Kommunikatörspriset 2018.

Foto: Jens Reiterer


–Du hyllades för din insats på presskonferensen under terrorattacken i Stockholm. Om du ser tillbaka på dagen, vad tror du är anledningen till att din kommunikation blev så lyckad?
Timing, just då behövde någon förmedla just det, och jag gjorde det på ett sätt som var begripligt för en bred allmänhet, jag försökte att förmedla vad vi visste, vad vi trodde, vad vi inte visste, vad vi gjorde utan inblandning av känslor och tyckanden. Där och då tror jag det bidrog till tydlighet utan skönmålning och därmed bidrog till trygghet. 

–Vilka lärdomar om kommunikation har du tagit med dig från ditt arbete som polis?
Att kommunikation kan fungera som ett strategiskt och operativt verktyg i kris, att åstadkomma operativa effekter, tex gripanden, utrymningar etc. Jag har också fått befäst att kommunikation är och skall vara en integrerad del i ett krisledningsystem.

 –Vilken är din favorit på julbordet?
Sill i alla olika former och smaker.

 


I Sveriges Kommunikatörers julkalender lyfter vi personer som deltagit i olika sammanhang under året.

Bli medlem i Sveriges största nätverk för kommunikatörer och träffa 7 800 kollegor. Du får tillgång till våra kostnadsfria event för medlemmar, rabatt på kompetensutveckling och får ta del av det senaste inom vår bransch. Du hjälper även till och stöttar svensk kommunikationsforskning.

loader
Laddar