Distanskurs: Förändringsledning och förändringskommunikation

Ledarskapet som krävs för ett effektivt förändringsarbete och kommunikationen som får medarbetarna engagerade i förändringsresan.

Föredrar du att träffas live istället för på distans? Den 30 november kan du även gå den här kursen på plats i Stockholm. Läs mer och anmäl dig här.

Förändring – ett konstant tillstånd

Den accelererande teknologiska utvecklingen gör att förändring är ett konstant tillstånd  är i de flesta organisationer. Människors beteenden och förväntningar förändras och det är utmanande för organisationer att hänga med i den snabba utvecklingen. 

Som ledare eller kommunikationsansvarig för ett förändringsarbete behöver du förstå din egen roll och vad som krävs för att leda i de olika faserna av ett förändringsinitiativ.  

Målet med kursen är att ge dig kunskap, modeller och verktyg för att effektivt kunna leda olika typer av förändringsprojekt. 

 

Kommunikation är förutsättningen för ett effektivt förändringsarbete  

Kommunikation är ett av de allra viktigaste verktygen i en förändringsprocess – från målbild, samsyn till det faktiska genomförandet. 

Kursen kommer att ge dig kunskap om kommunikationens roll i en  förändringsprocess och hur du bidra genom att:

 • Skapa en tydlig och attraktiv vision. Är den begriplig? Kan alla olika roller och individer i organisationen identifiera sig med den och förstå hur den påverkar dem? Är den motiverande?
 • Skapa förståelse och samsyn. Skapa en miljö av öppen och tydlig dialog med medarbetarna. Alla måste få ställa sina frågor och kunna ventilera eventuell oro för att kunna gå vidare till att faktiskt engagera sig.
 • Lyssna och justera. Arbeta iterativt med visionen tillsammans med medarbetarna. Behöver den anpassas utifrån de åsikter och orosmoln som dykt upp? Detta är ett pågående arbete av att kontinuerligt säkerställa att alla är delaktiga.

 

Du kommer att lära dig

 • Ledarskapet. Vad kännetecknar ett effektivt ledarskap och hur kan du göra nödvändiga förändringarna i ditt ledarskap
 • Process och verktyg. Få förståelse för och lär dig tillämpa de centrala verktygen för förändringsprocesser. 
 • Modell för kommunikation. Förstå människors reaktioner och beteenden vid förändring och hur du hanterar dessa.
 • Utmaningar. Förståelse för vanliga hinder och hur kommer man förbi dem.  
 • Case. Belysande exempel från organisationer som lyckats och misslyckats i sitt förändringsarbete.  

Utbildningen ger dig även möjligheten att stärka ditt nätverk genom att träffa och dela erfarenheter med personer som står inför liknande utmaningar.”Det var värdefullt att få en påminnelse om de modeller och verktyg som finns att använda sig av vid förändringskommunikation. Att få ta del av andra deltagares erfarenheter.”

– Ulrika Brink, Lunds Kommun

 

Kursledare

Mathias Westphal är tillväxtstrateg och grundare av konsultbolaget Maniola Studios som hjälper klienter med förändringsledarskap och affärsutveckling med fokus på innovation och marknadsföring. Mathias har lång erfarenhet av varumärkesarbete på global nivå, innovation och digital transformation. 

Senast kommer Mathias från Absolut där han ledde ett globalt innovations- och affärsutvecklingsteam med ansvar för att utveckla nya produkter, tjänster, och affärsmodeller, samt driva den digitala transformationen.


För vem passar kursen?

 • Alla chefer och ledare
 • Kommunikatörer som arbetar med förändringskommunikation
 • HR-medarbetare som deltar i förändringsarbete

Utbildningen passar både för dig som arbetar inom offentlig och privat verksamhet. 


Så fungerar distanskursen

 • Kursen genomförs online vid ett visst tillfälle, precis som en fysisk kurs. Pauser och grupparbete ingår i den angivna tidsåtgången.
 • Kursledaren finns med under hela den utsatta kurstiden.
 • Du behöver en bra uppkoppling och du deltar via ett digitalt verktyg med ljud, bild och webbkamera. Länk för att kunna delta i det digitala mötesrummet skickas till dig i god tid innan kursstart.

Skräddarsy din utbildning till hela teamet

Du vet väl att vi kan hålla den här utbildningen hos er och kompetensutveckla hela teamet på en gång? Kursen anpassas då efter era unika behov och förutsättningar. Kontakta Nilla Peterson eller läs mer här.

VÄLJ STARTDATUM FÖR KURSTILLFÄLLE

Nilla Peterson

Vill du veta mer?

Undrar du om utbildningen är rätt för dig eller vill du diskutera din kompetensutveckling? Då är du välkommen att höra av dig till Nilla Peterson, utvecklingschef. Tfn: +46 70 555 75 50 Mejladress: nilla.peterson@svkom.se

Nilla Peterson

Vill du veta mer?

Undrar du om utbildningen är rätt för dig eller vill du diskutera din kompetensutveckling? Då är du välkommen att höra av dig till Nilla Peterson, utvecklingschef. Tfn: +46 70 555 75 50 Mejladress: nilla.peterson@svkom.se

Relaterat innehåll

Psykologisk trygghet har aldrig varit så viktigt som i omställningen under Covid-19, det visar en färsk studie från McKinsey. Stöttande ledarskap har...

Tower Watson följde ett stort antal organisationer under en tioårsperiod och såg att endast 55 % av alla förändringsprojekt lyckas nå sina mål initialt...

loader
Laddar